Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международна мафия стои зад отвличането на 27-годишно момиче

11 Ноември 2014 / 11:11:23  GRReporter
1127 прочитания

Гръцката полиция издирва похитителите на 27-годишно момиче, което бе отвлечено вечерта на 31 октомври и освободено на 6 ноември, след като близките му дадоха откуп в размер на 82 500 евро.

Според източници, отвличането е станало около 22:30 на 31 октомври. Момичето се прибирало към дома си в атинския квартал Кипсели, когато един автомобил пресякъл пътя й. Похитителите накарали момичето да се качи в него и след това заминали в неизвестна посока.

Три дни по-късно те се свързали с близки на жертвата и поискали откуп в размер на 10 милиона евро, за да я освободят. През следващите дни били установени около 7 контакта с похитителите. Със съдействието на специалния отряд за преговори на Гръцката полиция била договорена крайната сума от 82 500 евро.

Парите били предадени в неделя, 6 ноември, в 11:00 в квартал Нео Ираклио, докато момичето било освободено на друго място – в квартал Ано Кипсели.

Според публикация на вестник “То вима”, в рамките на разследването гръцката полиция е разгледала ареста на 51-годишен бизнесмен, извършен през април 2013. Той бил заловен за участие в международна престъпна група, а европейската заповед за арест била издадена от белгийската полиция. Причината за преразглеждането на случая бил фактът, че похитеното момиче имало косвени професионални отношения както с 51-годишния бизнесмен, така и с други негови сътрудници. В статията се посочва, че тя не е била запозната с престъпната му дейност.

Източници от гръцката полиция са заявили пред изданието, че арестът на бизнесмена трябва да бъде проучен и поради един друг факт. Властите разполагат с данни, според които той е свързан с рекетьори от гръцки и чуждестранен произход, които върлуват в южните атински предградия.

Другата версия, по която са работили разследващите власти е момичето да е било отвлечено от организирана престъпна мрежа с връзки и с питомци на гръцки затвори, чиято първоначална цел е била да отвлече друго лице. Тази версия обаче не е била потвърдена.

Разследват се също данни, според които 27-годишната е попаднала в полезрението на похитителите след контакт с тях в заведението, където е работила. Властите не изключват също нападателите да са имали връзки с близки на момичето, които са членове на ръководството на провинциален футболен отбор и имат връзка с петролни компании.

Заведението, в което е работило похитеното момиче, снимка: tovima.gr

Заслужава да се отбележи, че след ареста на бизнесмена през април 2013, от полицията бе издадено следното съобщение:

“На 4 април 2013 полицаи от участъка в квартал Виронас арестуваха 50-годишен грък по силата на европейска заповед за арест, издадена от белгийските влсти по обвинение за участие в престъпна група, фалшификация на официални документи и пласиране на фалшиви документи. 50-годишният мъж е обвинен за участие в престъпна група, съставена от гръцки и български граждани. Основният й предмет на дейност е контрабандата на цигари, които пренасят от Гърция до Белгия и Холандия с крайна дестинация Великобритания”.

До момента не е ясно дали 51-годишният бизнесмен е бил освободен от обвиненията по съдебен път. Според други документи името му е фигурирало също в списъка на гърците с големи задължения към държавата, като дължимата от него сума е 5,2 милиона евро.  

Категории: Криминална хроника похищение 27-годишно момиче арестуван бизнесмен престъпна група контрабанда на цигари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus