Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Метрото в Солун - отново в безизходица

14 Октомври 2012 / 13:10:07  GRReporter
1831 прочитания

Министерството на благоустройството и развитието търси решение, за да може да се ускори премахването на пречките и работите по изграждането на метрото да продължат. В същото време бъдещото на АЕГЕК, фирмата, която е начело на консорциума, изграждащ метрото, е неизвестно-на практика фирмата е в ръцете на кредиторите си, а според информациите е близо до продажба.

 

Според източници от консорциума положението на солунското метро е още по-драматично, отколкото изглежда, тъй като без допълнително финансиране изграждането на може да продължи. Отбелязва се, че изискванията на изпълнителя не са задоволени с предварителното плащане, и до момента проектът е губещ и следователно неизпълним.

Разкрива се, че изкопните машини са в земята, на станция Аналипсис и са близо до пълното си унищожение. Освен това археологическите разкопки се извършват на определени места, а не по цялото трасе, което означава, че след време терените ще трябва отново да бъдат разкопавани от археолозите.  Източници от фирмата отбелязват, че проектът е в центъра на политически игри, и до момента не се чува нищо относно решението на проблема, макар че е необходимо непосредствено политическо решение.

 

В петък директорът на консорциума Михалис Симас заяви публично, че е не могат да финансират проекта. Според него главните причини са забавянето на строежа заради археологическите разкопки,  закъснението на отчуждаването на терени, в резултат на което фирмата се е сблъскала с пречки, за които не е знаела предварително. Затова се е наложило от 13 станции да бъдат променени техническите характеристики на 9. Що се отнася до археологическите разкопки, от седемте месеца, посочени в договора, се е стигнало до седем години, за да бъдат предадени терените, и до 90 милиона евро цена на проучванията до момента.

Едно от решенията е да се създаде "тройка" с участието на консорциума, министерството и атинското метро, и на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която ще отблокира проблемите и задълженията. Според Стратос Симопулос, генерален секретар по въпросите на общественото строителство, метрото може да бъде завършено до 2017 г., ако се разрешат икономическите проблеми на изпълнителя. Не стои изобщо въпросът за неизпълнението на строежа, тъй като има осигурено финансиране. Симопулос отбеляза, че завършването на метрото е задача от първостепенна важност за правителството. 

 Според директора на Атинското метро Христос Цитурас, още от обявяването на търга за метрото е било известно, че той е за проучване и строеж. Това е било известно на консорциума, когато е участвал в търга, и когато е подписвал договора. Следователно всички са знаели, че този проект ще изпита огромни трудности по време на изпълнението. Цитурас подчерта също, че заради забавянето бюджетът за археологически проучвания е надхвърлил с 40 милиона първоначално предвиденото, стигайки до 90 милиона, а заради отчуждаването са загубени 3 години. Освен това местата, готови през 2006 и избрани за станции, не са били най-подходящите и се е наложило преместването им през 2009. Но Цитурас изрази оптимизъм за крайния резултат въпреки всичко, отбелязвайки, че са започнали работите на Аналипсис и Агиас Софиас, които са най-трудните с оглед на тесните пространства. Според него цената на солунското метро е 85 милиона евро на километър и е по-ниска от тази на атинското метро, която е била 115 милиона. И щом приключат отчуждаванията и се решат техническите различия, при  редовно финансиране, метрото може да бъде завършено до 2016 г.

Според източници на вестник "Вима" фирмата АЕГЕК се контролира на практика от Алфа банк, след предоставянето на заем от 25 милиона евро.  С този заем са изплатени частично дълговете на фирмата към работниците и доставчиците. Носят се слухове и за интерес към купуването на АЕГЕК. Ако това се случи, купувачът ще получи значително портфолио от големи проекти- като солунското метро, пътят от Агии Саранда до гръцко-албанската граница, пътят Актио-Амвракия, частта от новата жп линия в Пелопонес между Рододафни и Киато, както и много други.

Категории: метро Солун АЕГЕК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus