Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Метеоритът в Йонийско море не е свързан с кометата ISON

29 Ноември 2013 / 15:11:40  Анастасия Балездрова
1538 прочитания

Един светещ летящ обект, който премина над по-голямата част от континентална Гърция предизвика смут и много въпросителни у наблюдателите на явлението. Той падна в Йонийско море, близо до остров Закинтос и пътуването му в атмосферата бе наблюдавано от много и отдалечени от мястото региони: остров Кефалония и градовете Патра и Йоанина. Очевидците разказват, че са видели как една силна светлина пада от небето с голяма скорост и силен грохот.

Според астрономите става дума за падане на метеоритно огнено кълбо – явление, което се случва много често в различни части на планетата.  Директорът на планетариума към фондация „Евгениос Евгенидис”, Дионисис Симопулос обясни феномена пред GRReporter:

„Конкретният метеорит не се различава по нищо от милионите подобни на него тела, които падат на Земята. Говорим за количество от 100 тона всеки ден. Разбира се, повечето от тях са много малки. Те се запалват в атмосферата и падат не под формата на метеорит, а на космически прах.

Освен това две трети от планетата ни се заемат от морета и океани. Така че дори и да паднат по-големи парчета, като това, което падна до Закинтос преди два дни те няма как да бъдат видени от никого. Същото важи и за големи територии от сухите площи на планетата, които са необитаеми.  

Случаят с метеорита в сряда предизвика шум, защото пътуването му е започнало от небето над северна Гърция, а може би и от България в посока от север към югозапад и на голямо разстояние от повърхността на Земята. Бил е видян от много хора, дори от региони, които са доста отдалечени от траекторията му.

Според описанията на очевидците големината му е била колкото на една футболна топка. Когато е достигнал на няколко километра от повърхността на планетата ни, вероятно там, където атмосферата започва да се сгъстява, метеоритът е избухнал вследствие на презагряването и компресията. Така твърдят хората, които са го видели. Това означава, че ако все пак в морето са паднали някакви парчета от него, те ще са били с много малък размер, от порядъка на 1 – 3 сантиметра”.

Метеоритите биха могли да предизвикат не само материални щети, но и жертви ако можеха да достигне до Земята в първоначалната си форма. Дионисис Симопулос обясни, че това е твърде малко вероятно: „Представете си една футболна топка от желязо, която пада от небето със скорост от хиляди километри в час. Ако падне върху някой човек със сигурност ще го убие. Но вероятността това да се случи е минимална. Изчислено е, че тя е 1 : 250 000, докато вероятността да станем жертви на убийство е 1 : 9 000. Аз бих се страхувал повече от някой убиец, отколкото от извънземните предмети”.

Астрономът е категоричен, че падналият в Йонийско море метеорит не е свързан по никакъв начин с кометата ISON, наричана още „кометата на века”.

„Кометата стигна до разстояние от 1 160 000 километра от повърхността на слънцето снощи, около 21:00, а метеоритът падна 24 часа по-рано. Освен това снощи кометата се намираше на разстояние от около 150 милиона километра от Земята. Така че двете явления не са свързани по никакъв начин”. 

Категории: Метеорит Йонийско море комета ISON астроном Дионисис Симопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus