Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Метеоритният дъжд над Урал може да е причинен от астероида 2012 DA14

15 Февруари 2013 / 13:02:17  Виктория Миндова
983 прочитания

Метеоритният дъжд над южен Урал стана първа новина в целия свят. Над 500 ранени, поне 14 души са хоспитализирани, над 300 сгради са понесли малки или големи щети, като 16 от тях са публична собственост, съобщава ИТАР-ТАСС. GRReporter се свърза с Никос Мацопулос от Атинската обсерватория, за да получим повече информация за явлението.

“Има поне 500 хиляди подобни тела, които са с различен диаметър. Той може да варира от пет метра до 200 метра в диаметър например. Някои от тези космически тела, които са с диаметър приблизително 10-15 метра в диаметър са навлезли в земната атмосфера и са причинили щетите на руска територия”, заяви за GRReporter астрономът от Атинската обсерватория.

Стотици хиляди космически тела се движат в пряка близост до орбитата на земята. Ученият поясни, че по-малките метеорити, които навлизат в атмосферата с размер от няколко сантиметра до няколко метра в диаметър не могат да се засекат от телескопите навреме. “Това са малки и тъмни предмети, които не излъчват светлина. Те започват да горят само след като са навлезли в атмосферата. Затова единственото, което ни остава да направим е да ги наблюдаваме”.

Мацопулос каза, че в момента минава много близко до Земята (за космическите разстояния) на 27,7 хиляди километра астероидът 2012 DA14. Размерът му е приблизително 45 метра в диаметър. Ако той удари Земята, щетите, които би нанесъл ще са хиляди пъти по сериозни от тези след явлението в Русия в петък сутринта, казва астрономът. «Нямаме доказателства засега, за да вярваме, че астероидът 2012 DA14 е причина за метеоритния дъжд над Урал. Все пак не е изключено парчетата, които удариха Земята да са част от по-големия предмет, който преминава близко до орбитата», казва специалистът.

Земните телескопи за момента могат да засекат приближаващите се космически тела, които са с размер по-голям от 20-25 метра в диаметър. По-големите тела могат да се видят преди да доближат до орбитата на Земята. “Нямаме големи възможности да предотвратим сблъсъка на едно по-голямо космическо тяло със Земята”, пояснява астрономът и добавя: “За съжаление с въоръжението, с което разполагаме, държавите гледат една към друга, но нямат готовност за действия, ако голям метеорит наистина заплашва планетата ни”. Той поясни, че ако днес астрономите засекат метеорит, който след шест месеца ще удари повърхността на Земята, учените не са готови да създадат ракета, за да разбият или отклонят космическото тяло преди удара.

Тунгуският метеорит минал през сибирската тундра през 1908 година е най-скорошното явление свързано със сблъсък на Земята и голямо космическо тяло. “Тогава 2,5 хиляди квадратни километра гора бе изравнена със земята. През онази епоха не са изследвали навреме явлението и са предприели проучвания много по-късно, което се дължи до голяма степен и на политическата ситуация през онзи период”. Никос Мацопулос е категоричен, че Земята е остава абсолютно незащитена от сблъсъка с по-голямо космическо тяло. Подобен инцидент не е изключен и може да случи след стотици години или след шест месеца. Последиците от него ще се фатални за живота на Земята, така както го познаваме. Въпреки това, вероятността за подобен край е относително малка.

Категории: Актуалнометеотирт Атинска обсерватория Урал метеоритен дъжд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus