Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Меркел подкрепи предизборно Самарас

11 Април 2014 / 20:04:42  Анастасия Балездрова
809 прочитания

Колкото един работен ден продължи посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Атина, което политически анализатори определят като предизборна подкрепа към правителството на Андонис Самарас.

Веднага след пристигането на Ангела Меркел в Гърция от канцлерския офис в Берлин разпространиха съобщение, в което се подчертава, че Германия ще продължи да подкрепя реформите в Гърция. „Канцлерът посещава Атина, за да изрази подкрепата към правителството в действията му с цел да реформира гръцката икономика, тъй като междувременно Гърция се върна и на международните финансови пазари”, се посочва в текста.

Андонис Самарас посрещна Ангела Меркел на летището и след това отпътуваха в общ автомобил към хотел Хилтън в центъра на Атина, където се срещнаха с млади предприемачи и представители на големи гръцки компании.

По време на срещите германският канцлер призова за повече прозрачност при финансирането на гръцките компании, така че то да  се разпределя сред възможно повече предприемачи, а не да се съсредоточава в ръцете на едни и същи фирми. Ангела Меркел каза също, че в Германия компаниите също се сблъскват с различни проблеми. От своя страна Андонис Самарас обеща подкрепа към стартъп компаниите, понеже „те ще донесат естравертност и иновации в икономиката” и призова членовете на надзорната тройка да не реагират негативно относно разпределението на част от първичния излишък за 2013 на социално слабите граждани.

Интересен момент от форума на младите предприемачи бе снимката, която Никос Мораитакис – един от създателите на стартъп компанията Workable публикува в социалната мрежа Instagram с коментар: „Вижте кой седи до мен”.

След форумите се проведе официалната среща между двамата лидери в премиерската резиденция Максиму. По време на последвалата пресконференция Ангела Меркел повтори, че страната й подкрепя Атина в усилията да изправи гръцката икономика на крака. На въпрос относно вероятността да бъде одобрен трети помощен пакет за Гърция, тя посочи, че за това е рано да се говори и, че въпросът ще бъде обсъден в даден момент от финансовите министри на еврозоната.

Никой от присъстващите на пресконференцията гръцки и германски журналисти не зададе на Ангела Меркел въпроса за германските военни репарации, за който толкова много се говори в гръцкия публичен дебат. Заслужава да се отбележи, че той бе поставен доста открито по време на посещението на президента на Германия Йоахим Гаук в Атина в началото на март.

През целия ден центърът на Атин се охраняваше строго от над 6000 полицаи – членове на отрядите за борба с масовите безредици, спецчастите и службата за борба с тероризма, а през по-голямата част от деня бяха затворени станциите на метрото от булевард Катехаки до Синтагма и Акропола.

В късните следобедни часове се проведе и протестът срещу посещението на германския канцлер, който бе организиран от опозицията и синдикатите. Въпреки призива на СИРИЗА към всички атиняни да отидат в центъра на Атина и да протестират срещу посещението на Ангела Меркел, в протеста не участваха повече от 3000 души. Те се събраха на площад Клавтмонос и след това потеглиха на шествие, което продължи около 100 метра – до сградата на стария парламент, тъй като улица Стадиу бе преградена от два полицейски автобуса.

Шествието премина спокойно и протестът приключи около 19:00, като най-бурните реакции се изчерпаха в няколко балона, пълни с цветни бои, които някои от участниците хвърлиха към полицаите, докато над Атина се изливаше пороен дъжд.

За разлика от предишното посещение на германския канцлер, този път нямаше участници, дегизирани като войници в нацистки униформи, нито снимки на Ангела Меркел в подобно облекло. Протестиращите изчерпаха своята фантазия и изобретателност в гръмки лозунги срещу гръцкото правителство. Протестният плакат на комуникационната компания ОТЕ, чийто основен собственик е Дойче Телеком бе написан на гръцко-германски и гласеше: „Не сте добре дошли, империалисти. Отивайте си”.

„Дните на изобилието ви са преброени”, бяха написали на гръцки и германски членовете на младежката организация на СИРИЗА.

Други лозунги на основната опозиционна партия гласяха: „”Никакви жертви за дълга и еврото” и „Или ние, или те. Борба за коренна промяна”.

Появи се и черното куче, чийто собственик е дресирал да носи протестен плакат, който този пъти беше илюстриран със снимките на Андонис Самарас и Евангелос Венизелос и гласеше: „Излезте на пазарите и не се връщайте никога повече”.

Протестът бе отразен и от няколко германски медии. Самата Ангела Меркел не пропусна възможността да покаже недоволството си от негативните реакции в Гърция. „Не зная дали приятелите ви ще ви позволят тази вечер да се намирате в компанията им, заради това, че сте разговаряли с канцлера”, каза тя пред участниците във форума на младите предприемачи.

Посещението завърши с вечеря в ресторант в централния квартал Плака, но името на ресторанта не бе обявено от съображения за сигурност. 

Категории: Политика Ангела Меркел Атина посещение Андонис Самарас форуми предприемачи компании протест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus