Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Меркел иска действия от Гърция, не обещания

24 Август 2012 / 15:08:19  GRReporter
1197 прочитания

“Действията имат по-голямо значение от думите, особено когато съществува конкретна времева рамка”. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след първата си официална среща с гръцкия премиер Андонис Самарас в Берлин. Той посети германската столица, за да увери германския канцлер, че Гърция ще бъде коректен партньор и ще реформира вътрешната си икономика както е предвидено в договора за финансова помощ. Друга цел на Самарас в тази първа среща на заемания премиерски пост бе да прокара идеята за удължаване на срока на помощта с две години, както се надява гръцкото правителство.

“Европейската кризата е свързана първо с това, че сме загубили доверие един към друг и второ – не е ясно дали се движим в една и съща посока. Трябва да възвърнем доверието помежду си. Сега трябва да е ясно какво се очаква да направим. С други думи очакваме Гърция да изпълни всичко, което е обещала. Думите сме ги чували и в миналото, сега е време за действие”, подчерта Ангела Меркел.

Тя бе категорична, че Гърция трябва да остане в рамките на еврозоната. Няколко пъти по време на речта си подчерта, че Германия ще направи всичко възможно, за да помогне на средиземноморската страна да преодолее трудностите. Канцлерът заяви, че очаква докладът на надзорната тройка, за да вземе решение за по-нататъшни действия или промени в предначертания план. По този начин Меркел даде червен картон засега на идеята за допълнително време за изпълнението на поетите от Гърция ангажименти по фискалната консолидация и структурните реформи.

Андонис Самарас от своя страна категорично се ангажира с обещанието, че програмата ще бъде стриктно спазена. Той подчерта, че Гърция се бори с два дефицита – единият е бюджетният, а другият се изразява в липсата на доверие. Гръцкият премиер се опита да прокара идеята, че разширяването на времевите рамки на оздравителната програма, няма да струват допълнително на германския данъкоплатец. “Не искаме още пари, искаме растеж. Искаме глътка въздух за едно голямо гмуркане надълбоко, за да постигнем целта си. Ние сме горд народ и не ни харесва да зависиме от никого”, подчерта в Берлин Самарас и повтори, че Гърция е готова да изпълни задълженията си.

Отвъд уверенията, Самарас отправи критика срещу европейските лидери, които продължават да говорят публично за евентуално връщане на Гърция към драхмата. Той подчерта, че подобни изказвания спъват възможността за осъществяването на успешни приватизации, защото никой инвеститори не би искал да закупи активи в евро, а след това да се разплаща с драхми.

Голяма част от гръцката преса не можа да пренебрегне категоричния тон на Ангела Меркел. В заглавията на най-популярните вестници преобладава посланието на Берлин, че Гърция да започне реално да изпълнява задълженията си. Нафтемборики пусна като главна новина “Меркел: Гърция ще се съди по работата си”. Катимерини и Имерисия наблягат на про-гръцкото послание на германския канцлер “Гърция трябва да остане член на еврозоната”. По подобен начин бе отразена новината и в Етнос, но с допълнение, че “решения ще се вземат след доклада на тройката”. Та Неа пишат “Меркел: Чакаме Гърция да изпълни задълженията си”, а То ВимаМеркел към Самарас: Изпълнете обещаното и после ще видим”. Десният вестник Демократия нарича в заглавие срещата на двамата лидери “Най-големият час за Самарас”, а официозът на Гръцката комунистическа партия Ризоспастис няма посветена на срещата новинарска статия.

Рязка бе реакцията на опозиционната радикална левица СИРИЗА. Спред тях Андонис Самарас дава всичко, което кредиторите искат, но не получава нищо за това жертвоприношение. «Премиерът дава всичко и нищо не получава в замяна. Никой не го е упълномощил да разпродава държавна собственост. Няма перспективи за развитие, нито ще се види възможност за изход на държавата от кризата докато продължава да се прилага меморандната политика. Затова тя трябва да се премахне възможно най-бързо», се казва в изявлението от пресофиса на СИРИЗА.

Категории: ПолитикаИкономика Ангела Меркел Андонис Самарас помощна програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus