Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мебелната компания Neoset на търг

08 Април 2014 / 10:04:52  GRReporter
1617 прочитания

След цели 30 години непрекъсната дейност мебелната компания Neoset е поставена в режим на фалит, а сайтът zougla.gr разкрива защо съдът е решил да „дръпне шалтера“ на историческата фирма.

Както коментират фактори на пазара, става въпрос за очаквано развитие на нещата, тъй като компанията е преустановила плащанията си от 2012, когато и подава заявление да бъде включена в условията на чл. 99 от Закона за фалитите.

Имуществото на Neoset на търг

Окончателното рухване на компанията е предшествано от затварянето на завода ѝ през 2013, което ускорява процедурата около подаването на искане за обявяване на фалит.

Според посоченото в решението за фалита на Neoset, мебелната компания е спряла да изпълнява задълженията си към работниците и служителите си, към кредиторите и доставчиците си, а заводът ѝ е бил конфискуван преди година.

Тези факти ускоряват рухването на компанията, принуждавайки 80 нейни работници и служители, членове на Съюза на работниците и служителите на Neoset във Василико, Халкида, и компанията-кредитор да поискат обявяването на фалит.

Целта на това действие, след като Neoset е спряла да плаща просрочените си задължения, е чрез фалита да бъдат продадени на търг активи на компанията, с които да бъдат погасени дълговете ѝ.

Значителни дългове

По-конкретно 80-те работници и служители от Съюза в Халкида не са получавали заплатите си от септември 2012, като дължимите им възнаграждения само за периода септември-декември 2012 и януари 2013 възлизат на 359 100 евро. Също така на още 32 служители компанията дължи 148 300 евро. Общо изчислено е, че задълженията ѝ към всички работещи в нея достигат, ако не и надхвърлят, 1 милион евро заради плащанията за извънреден труд, обезщетения и т.н.

Освен това компанията дължи и:

- 6,2 милиона евро на компанията-кредитор (поискала обявяването на фалит)

- 5,5 милиона евро на доставчици

- 4,6 милиона евро на трети страни от издаването на чекове и облигации

- 11,8 милиона евро на банки

- 1,9 милиона евро на други кредитори

- 472 100 евро на данъчната служба и

- 3,2 милиона евро на Националния осигурителен институт (ИКА)

По отношение на задълженията към държавата, компанията е постигнала споразумение с Данъчната служба в Атина, но не и с Националния осигурителен институт (ИКА), където е подала искане за регулиране на задълженията.

Не може да бъде спасена

Съдът в Атина е приел искането за обявяване на фалит, като смята, че неизплащането на просрочените задължения на компанията не се дължи на временни затруднения с паричните потоци, или на временно нарушаване на ритъма на плащанията.

Обратното, дължи се на факта, че компанията е изпаднала в постоянна и обща невъзможност да погасява просрочените си финансови задължения, в резултат на което е подкопано непоправимо доверието в нея и са прекратени всякакви плащания от 17 юни 2013, както се твърди в решението за обявяването на фалита.

Също така, тази е била и причината, поради която съдът е отхвърлил искането на компанията да бъда включена в разпоредбите на чл. 99.

 

 

Категории: Neoset мебелна компания фалит кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus