Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мъчителните преговори с тройката убиха реалната икономика

10 Януари 2013 / 18:01:48  Виктория Миндова
990 прочитания

Дългите и тежки преговори с кредиторите от Международния валутен фонд и Европа убиха икономическата дейност в Гърция през 2012. Това заяви главният икономически анализатор на Института за икономически и индустриални изследвания (IOBE) Ангелос Цаканикас на представянето на тримесечния доклад за развитието на стопанската дейност на средиземноморската страна.

Икономистите заявиха, че изминалата година е била изключително тежка главно поради опасността страната да излезе от еврозоната. С преодоляването на това предизвикателство, правителството е спечелило значително по-голяма стабилност, което е крачка в положителна посока. Въпреки това рецесията за 2012 остава висока – 6,6%. Перспективите за 2013 са тя да не надмине 4,5%, ако не възникнат непредвидени политически трусове или социални неспокойства, които да променят ситуацията в страната.

Първото шестмесечие на тази година ще е по-тежко за икономическата дейност в страната, като се очаква икономически ръст да се достигне в началото на 2014. Социалната сътрудничество е решаващо за стабилизиране на икономиката на страната. Приватизациите са от стратегическия пилон, на който се крепи оздравяването. Успоредно с тях трябва да продължат структурните реформи и либерализацията на вътрешния пазар.

«Резултатите за свиването на БВП не са неочаквани», подчертават икономическите анализатори. Отрицателните данни за икономиката са били неизбежни, ако се вземе предвид двата предизборни периода през 2012, опасността от GREXIT и проточилите се преговори за изплащането на транша от 50 милиарда евро с кредиторите на страната.

Един от най-големите проблеми на Гърция остава високата безработица. Прогночите за 2013 се окачква да надмине 27%. Въпреки, че тази година се очаква приватизационната програма да влезе в активен стадии, икономистите предвиждат, че безработицата ще продължи да расте. Възстановяването на работните места ще бъде много по-трудно от тяхната загуба, подчертават анализаторите. Те са на мнение, че икономическият ръст няма да може да компенсира загубата на работните места. Трябва да се изготви по-широка стратегия за борба с безработицата, която да се крепи на сектори, които произвеждат конкурентни продукти, търсени на международните пазари. Ситуацията се усложнява допълнително от спада на икономическата сила на еврозоната, която е основен клиент на гръцкото производство.

Председателят на института и изпълнителен директор на S&B "Индустриални минерали"АД Одисеас Кириакопулос заяви, че съществува огромна пропаст между образователната система и нуждата на реалната икономика. Тази разлика катализира допълнително увеличаването на безработицата и ще създаде сериозни проблеми за възстановяването на работните места в бъдеще. Познатата от близкото минало практика да се създават работни места с евтино международно кредитиране, което идва от държавния сектор, вече не може да се прилага.

Частната инициатива е в основата на създаването на възможности за професионално развитие и кариера. За да стане възможно това има четири основни предпоставки. Първата е осигуряването на добри условия за привличане на чужди инвестиции в страната. Втората е инвестиции от местния бизнес. Останалите две са свързани с успеха на приватизациите и създаването на публично-частни инициативи, които ще задвижат по-големи проекти.

Според IOBE правилното оползотворяване на държавната собственост от частни предприемачи може да донесе на страната 60 милиарда евро допълнителни инвестиции в дългосрочен план. Те ще доведат до повишаване на БВП с 1% годишно. Ще помогнат да се открият 50 хиляди нови работни места и ще повишат приходите от данъци с 3% от БВП.

Като положителни развития за 2013 се считат връщането на част от дължимите от публичния сектор суми към бизнеса, приключването на банковата рекапитализация и идващото с нея намаляване на лихвите по кредитирането на местните банки. След края на рекапитализацията на местната финансова система, Европейската цетрална банка ще намали лихвите за гръцките банки от 2,75% на 0,75%. Това се очаква да даде глътка въздух на реалната икономика, като се увеличи финансирането към бизнеса в страната. Ако стабилизацията продължи, се очаква и бум във връщането на депозити в страната.

Категории: ИкономикаПазари ΙΟΒΕ криза икономическо развитие Гърция 2013
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus