Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Математически доказаха връзката между данъчните измами и политическия елит

19 Септември 2012 / 10:09:38  GRReporter
2805 прочитания

Изследване на Стопанската камара на Гърция показва, че най-много доходи укриват тези професии, които са най-добре представени в парламента - лекарите, инженерите, учителите, счетоводителите, адвокатите. Всяка година държавата губи от данъчни измами на тези професии 11,2 милиарда евро - сума, напълно съпоставима с 11,8 милиарда евро бюджетни съкращения, които правителството трябва да направи, за да одобрят кредиторите изплащането на следващия транш финансова помощ.
    Изследването е направено от Маргарита Цуцура от университета в Чикаго и Николаос Артаванис от университета Virginia Tech. Те използват нов метод за оценка на реалните доходи на домакинствата, разработен за страни със силно развита неофициална икономика като Гърция. В такива общества домакинствата имат доходи, които са описани на хартия, но имат и такива, които се дават “на ръка”. Банките, за да вършат добре работата си и да са конкурентни дават кредити на клиентите си не по размера на декларираните от тях доходи, а по размера на реалните доходи.
    Учените взимат данни от банките за вноските, които клиентите правят, за да си погасяват заемите и ги съпоставят с декларираните от тях облагаеми доходи. Те също приемат, че хората на заплата трудно могат да я скрият и се насочват към свободните професии - лекари, адвокати, журналисти, хора на изкуството, борсови агенти, учители. Изследването им показва, че средно всички хора на свободна практика отделят 82 на сто от доходите си за покриване на задълженията си към банките. За някои професии като лекари и инженери този процент е 155, а при адвокатите - 100%! В световен мащаб е прието, че за да живее нормално, човек може да отделя не повече от 30 на сто от доходите си за кредити.
    Заключението е очевидно - тези хора разполагат с повече пари, отколкото официално декларират. Според сумите, които плащат на банките за 2009 свободните професии са имали доход  от 28 милиарда евро. Той, обложен с данък общ доход 40 на сто прави 11,2 милиарда евро загуби за държавата от неплатени данъци. Тази сума е 31 на сто от бюджетния дефицит за същата година. По-конкретно списъкът с данъчните мошеници изглежда така:
    Лекари - средна сума укрити данъци 29 343 евро, реалните доходи са с 2,45 пъти по-големи от декларираните
    Инженери - средна сума укрити данъци 28,625евро , реалните доходи са с 2,40 пъти по-големи от декларираните
    Учители - средна сума укрити данъци 24 742 евро, реалните доходи са с 2,55 пъти по-високи от декларираните
    Счетоводители - средна сума укрити данъци 24 573 евро, реалните им доходи са 2,22 на сто по-високи от декларираните
    Адвокати - средна сума укрити данъци 24 032 евро, реалните им доходи са 2,24 пъти по-високи от декларираните.
    В списъка са регистрирани и журналистите, хората на изкуството, хотелиери и ресторантьори, строители, селски стопани. Според изследователите колкото една икономическа активност е свързана с по-малко издаване на фактури и документи, толкова по-лесно е за професиите, които я упражняват да укриват доходи.
    Учените обаче не спират дотук. Те съпоставятрезултатите от изследването си със числения състав на гръцкия парламент и стигат до извода, че професиите, които укриват най-много доходи са точно тези, които имат най-много представители в гръцкия парламент. Т.е. те математически обясняват защо гръцкият елит няма политическата воля да се справи с данъчните престъпления. Авторите припомнят, че депутатите на няколко пъти блокират законопроекти за въвеждане на патентен данък върху свободните професии и за други мерки, които биха ограничили феномена.
    Накратко причините за укриване на доходи в Гърция са две - едната е, че в страната голяма част от икономиката е неофициална и за нея няма документи, които да удостоверяват, че е извършена икономическа активност. И втората е, че политическата класа няма интерес да ликвидира данъчните измами, защото тя самата произлиза от професиите, които най-много укриват данъци.

Категории: данъчни измами укрити доходи гръцки парламент свободни професии неофициална икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus