Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Мария била дъщеря на български цигани

21 Октомври 2013 / 13:10:09  GRReporter
2141 прочитания

4-годишната русокоса и зеленоока Мария, която бе открита в цигански катун в град фарфала край Лариса е дете на български цигани. Това заяви заместник-председателят на Циганския съюз Мариос Стайнопулос по телевизия СКАИ. Тя е родена в Атина на 31 януари 2009. Биологичните й родители живеели в Гърция. Тази информация е била потвърдена пред следователя и от втори свидетел, също от ромски произход.

Бабис Димитриу, председател на Ромския съюз във Фарсала е казал, че истинските родители на детето живеели също във Фарфала, но в деня, в който полицията откри русата Мария, те изчезнали. Най-вероятно те се намирали или в Пеласгия или на остров Евбея. Според Димитриу българските роми предали детето си, когато било на 15 дни, защото имали още 5 деца и затова дали Мария на гръцкото семейство. Но през всичките тези години редовно я посещавали.

    Бабис Димитриу също съобщи, че при него лично са идвали и български, и албански цигани, които се опитвали да му продават деца за по 1000 евро.  Гръцката полиция е поискала от прокуратурата да разреши пълното проследяване на телефонните разговори на двамата лъжливи родители. Междувременно вече от 7 държави има изпратен ДНК материал, за да се установи дали Мария не е дете на родители, които издирват изчезналите си деца.

Според вестник Вима гръцката полиция е по следите на три канала за незаконни осиновявания на деца, чиито следи стигат до българските градове Нова Загора, Ямбол, Бургас и Варна.

    Паралелно с издирването на истинските родители и истинската история на малката русокоса Мария тече и друга, не по-маловажна история - тази с издаването на фалшиви свидетелства за раждане и фалшиви данъчни нонера, с които бедното циганско семейство се е снабдявало с лекота. Нов законопроект налага много строги разпоредби за издаването на такива документи, включително и провеждането на ДНК тест за децата, които се раждат извън родилните домове, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Леонидас Григоракос.


  Междувременно гръцката полиция започна масови проверки в циганските квартали на Атина  - Мениди и Зефири.

Снимки - вестник Нафтемборики.

Мария: Щастлива съм

Вестник "Катимерини" публикува интервю с директора на фондацията "Усмивка на детето" Костас Янопулос, в което той разказва, че малката Мария е във великолепно здраве и настроение, настанена е временно в болница и за нея се грижат психолизите е специалистите от фондацията. Вестник Катимерини разпространи и снимка на детето преди и след настаняването й под опеката на фондацията.

Според специалистите детето е по-голямо от 4 години, както се смяташе първоначално. След преглед от педиатър и зъболекар възрастта му се определя между 5 и 6 години.

Очаквайте подробности.

Категории: Марияцигански катун Фарсала Лариса ромско семейство трафик на деца Усмивката на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus