Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Македонци купуват имоти в Гърция с български паспорти

23 Август 2014 / 14:08:38  GRReporter
1438 прочитания

Македонците купуват имот след имот в курортното селище Перея близо до Солун, като бързат да се възползват от ниските цени, на които продават собствениците, за да се отърват от данъците.

Това става ясно от публикация в скопския вестник Telegraph, цитиран от електронното издание voria.gr. Според вестника, Перея започва да се превръща в „македонско“ предградие на Солун, тъй като напоследък интересът на македонците към крайбрежното селище е нараснал значително.

Брокерите в селището обаче не виждат клиенти от Македония, поради простата причина, че кандидат-купувачите не се обръщат към гръцки посреднически фирми, а предпочитат брокерските къщи в България, отворили клонове в Скопие, които ги снабдяват дори с български паспорти, за да си купят имот.

Според публикацията, причината, поради която македонците избират да купят имот в Солун през... България е, защото се боят от евентуалния шум, който може да се вдигне заради отношенията между Гърция и Македония. Освен това, както се посочва, покупко-проджабите през България стават по-бързо, тъй като в Гърция процедурата е по-сложна, а и сделката трябва да се извърши чрез банка, която може да поиска документ за произход на парите.

Както се посочва в публикацията, крайбрежната ивица на Солун, където особено през лятото всяка втора кола е с македонски номера, винаги е била предпочитана от македонците. «Имотите се продават за 300-500 евро/кв.м. А това, което наистина е важно за македонците, е морето. Перея се намира в южната част на община Солун, на 7 км. от летището, на 15 км. от центъра на града, и едва на 40 минути от прекрасните курорти на Халкидики», добавя се в публикацията.

«Купихме апартамента за 300 евро/кв.м. и е почти 50 кв.м. Въпреки че е стар апартамент и се нуждае от освежаване, наистина е евтин. Бившите собственици знаеха, че го продават на много ниска цена, но въпреки това не бяха в състояние да плащат за поддръжката му заради високите данъци», споделя пред вестника жена от Скопие, купила неотдавна апартамент в Солун.

Вестникът обаче отбелязва, че покупката на недвижим имот в Гърция има и друга страна, тъй като данъчните ставки са особено високи. «Една от мерките, взети от правителството с цел преодоляване на кризата, бе въвеждането на нови данъци върху недвижимите имоти, които принудиха мнозина да продадат недвижимото си имущество. Интерес представлява фактът, че в много случаи собствениците на жилища плащат повече за данъци, отколкото получават от наема на имота. И ако в миналото укриването на данъци бе “национален спорт” за гърците, проверките и санкциите днес са много по-жестоки», завършва публикацията.

 

 

 

 

Категории: македонци гръцки недвижими имоти Перея Солун български парспорти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus