Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Махалата на терористите

04 Октомври 2014 / 11:10:34  GRReporter
1029 прочитания

Антитерористичната полиция се опитва да нареди парченцата на пъзела след разкритията от гаража-явка на ул. Виронас и ареста на 31-годишния Андонис Стамбулос, който изглежда е съучастник на Никос Мазиотис и ключова фигура в атаките и действията на организацията.

От момента, в който беше доказано, че Мазиотис е бил наемател на гаража, чрез откриването на негова ДНК, антитерористите се уверяват, че Стамбулос е сътрудник на лидера на Революционна борба и търсят доказателства за това каква точно е била ролята му.

Поражда въпроси фактът, че след ареста си Стамбулос не дава никаква информация относно откритите в гаража доказателства, кара полицаите да се съмняват, че той е важен кадър в организацията.  За отбелязване е фактът, че откритият у него бележник съдържа бележки за следващите мишени- като Маринакис, Вениямис, Фесас, офисите на Нова Демокрация, както и много адреси и телефони, и други информации за следващите удари на организацията.

Махалата на терористите

Предизвиква съмнение и фактът, че бащината къща на Стамбулос, в която е живееле той, се намира на един дъх разстояние от апартамента, нает през последните години от Никос Мазиотис и Пола Рупа.

По-точно- улица Виронос 11, където е бащината къща на Стамбулис, е само на няколко пресечки от ул. Ипсиланту 27, където е квартирата на Мазиотис.

Този факт поставя нови въпроси и разширява разследването в района на Пефки-Амаруси.

Къщата на Стамбулос

Якият младеж, който отказва да даде данните си

Стамбулос е арестуван в сряда, като е отказвал да разкрие дори името си, принуждавайки полицаите да го обездвижат, за да могат да му вземат пръстови отпечатъци. Мъжът е много здрав,говори отлично италиански, но е от гръцки произход.  

Според вестник Елефтерос типос  неизвестният младеж попада на мушката на властите преди една година след нападението на „Революционна борба” с кола капан срещу Банката на Гърция на ул, Америкис, на 10 април.

Властите са имали информация, че си сътрудничи с Мазиотис и че е активен член на групата му. НО е нямало никаква информация за самоличността му.

Не е случайно, че след ареста на Мазиотис властите започват да търсят съучастник, „чист”, който не е попадал пред погледа на правоохранителните органи, и който живее обикновен социален и семеен живот.

Къщата на Стамбулос

Защо не говори пред властите

Антитерористичната служба признава, че мъжът не говори, очевидно за да даде възможност на съучастниците си да покрият следите си и да унищожат уличаващите доказателства.

Не е изключено той да знае къде се намират другите явки  и да се опитва да забави властите, за да могат съучастниците му да изпразнят къщите. На мушката на полицията са попаднали и други информации от бележника му- много телефони, адреси и кодове, и сега властите разследват дали те се отнасят до мишени, и до сътрудници и къщи на групата на Мазиотис.

Все още не е открита явката на Мазиотис, където вероятни има оръжия и бомби.

Според полицията, когато е открит гаражът на Виронос, той е бил в процес на опразване и по тази причина не са открити много доказателства, само скарата, която вероятно е използвана в нападението срещу Банката на Гърция.

Категории: Андонис Стамбулос Никос Мазиотис Революционна борба явка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus