Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Магистралата "Егнатия" става платена

19 Ноември 2014 / 16:11:23  GRReporter
2666 прочитания

В понеделник в Държавен вестник бе публикувано министерско постановление за разполагането на пунктове за плащане на пътна такса по магистралата „Егнатия одос“.

Според общото решение на министрите на инфраструктурата Михалис Хрисохоидис и на финансите Гикас Хардувелис, на магистралата ще бъдат разположени 13+5 пункта, където водачите на МПС ще плащат пътна такса в определени пътни участъци и с определени зони за таксуване, които ще бъдат следните:

- Тириа (между Неохори – Сели) със зона на таксуване Игуменица – Додони, с дължина 60 км.

- Памвотида (между Памвотида – Арахтос) със зона на таксуване Додони – Арахтос, с дължина 32 км, който ще започне да функционира от 1 април 2015.

- Малакаси (между Анилио – Панагя) със зона на таксуване Арахтос – Панагя, с дължина 30 км.

- Венетико (между Панагя – Венетико) със зона на таксуване Панагя – Козани, с дължина 80 км, който ще започне да функционира от 1 ноември 2015.

- Полимилос (между Козани – Верия) със зона на таксуване Козани – Клиди, с дължина 84 км.

- Малгара (между Малгара – Аксиос) със зона на таксуване Клиди – Калохоли, с дължина 24 км.

- Солун (между Йония – Евкарпия) със зона на таксуване Калохори – Лангадас, с дължина 21 км, който ще започне да функционира от 1 май 2016.

- Аналипси (между Лангадас – Профитис) със зона на таксуване Лангадас – Рендина, с дължина 51 км, който ще започне да функционира от 1 януари 2016.

- Аспровалта (между Аспровалта – Кердилия) със зона на таксуване Рендина – Стримонас, с дължина 29 км, който ще започне да функционира от 1 януари 2016, с дължина 25 км от Амфиполи.

- Мустени (между Мустени – Елефтеруполи) със зона на таксуване Стримонас – Агиос Андреас, с дължина 42 км.

- Кавала (между Агиос Силас – Аспра Хомата) със зона на таксуване Агиос Андреас  - Хрисуполи, с дължина 40 км, който ще започне да функционира от 1 януари 2016.

- Иазмос (между Вафейка - Иазмос) със зона на таксуване Хрисуполи – Източно Комотини, с дължина 70 км.

- Мести (между индустриалната зона на Комотини – Мести) със зона на таксуване Източно Комотини – Арданио, с дължина 90 км, който ще започне да функционира от 1 ноември 2015.

Също така се разполагат пунктове за плащане на пътна такса по пет вертикални оси:

- Йеропиги (между Йеропиги – Кристалопиги) със зона на таксуване Аргос Орестико – Кристалопиги, с дължина 36 км, с дата на стартиране 1 януари 2016.

- Алякмонас (между Микрокастро - Алякмонас) със зона на таксуване Касторя (Западна Сиатиста) – Аргос Орестико, с дължина 36 км, с дата на стариране 1 януари 2016.

- Евзони (между Поликастро - Евзони) със зона на таксуване Гефира (Агиос Атанасиос) – Евзони, с дължина 47 км, който ще започне да функционира от 1 януари 2016.

- Промахонас (между Рупел - Синора), със зона на таксуване Левконас - Промахонас, с дължина 47 км, който ще започне да функционира от 1 април 2015.

- Стримонико (между Ризиана - Стримонико) със зона на таксуване Лангадас – Левконас, който ще започне да функционира от 1 януари 2016.

«Докато започнат да функционират новите пунктове за плащане на пътна такса и новите зони за таксуване, продължават да действат съществуващите», се посочва в министерското решение.

Размера на пътната такса, който ще бъде определен с ново министерско решение, за леките автомобили може да достигне на километър стойността, «определяна при участъците от магистралите в страната, които са в режим на концесионен договор».

«Тази корекция може да бъде извършена от евентуалния концесионер, в противен случай ще се прилага досегашната процедура. При всички случаи таксата за леките автомобили (категория M) не може да бъде по-ниска от 0,03 евро на километър, закръглена към следващото по-голямо число», се посочва в решението.

Таксата на останалите категории МПС ще се изчислява на база таксуването за категория M, умножено по коефициент в размер на 0,7 евро за МПС категория L, на 2,5 евро за МПС категория N и на 3,5 евро за МПС категория O.

«Цялостната система за плащане на пътни такси на магистрала „Егнатия“ ще бъде въведена поетапно през 2017. Първоначално пунктовете за плащане на пътна такса, съответстващи на периферните райони на Солун, Кавала и Янина, ще започнат да функционират със специална система за пропорционално таксуване (rebate), метод, при който таксуването на МПС-та, които разполагат с приемно-предавателно устройство, ще става изцяло пропорционално и потребителите ще заплащат такса само за разстоянието, което изминават», се посочва в министерското решение.

Въвеждането на пътните такси се налага «с цел изплащане на разходите по изграждането, за осигуряване на функционирането, подобряването и разширяването на магистралата», се казва в заключение в решението. 

Категории: магистрала Егнатия пунктове за плащане на пътна такса министерство на инфраструктурата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus