Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

МВФ предлага ново увеличение на данъците в Гърция

27 Август 2013 / 13:08:20  GRReporter
1847 прочитания

Драматично увеличение на преките данъци през 2014 с 12,4% предвижда докладът на Международния валутен фонд след премахването на данъчните облекчения и радикалните промени в данъчното облагане, които ще важат за доходите, придобити през 2013, и за които ще бъдат платени допълнителни данъци.

Международният валутен фонд разкрива, че постъпленията от преките данъци през  2014 ще се увеличат с 2,1 милиарда евро и ще достигнат 19,1 милиарда евро, в сравнение със 17 милиарда евро, които се предвижда, че ще бъдат събрани през тази година.

Увеличение, макар и по-малко, ще отбележат и постъпленията от косвени данъци, като Международният валутен фонд изчислява, че те ще достигнат 23,7 милиарда евро от  23,3 милиарда тази година.

Спад ще отбележат постъпленията от осигурителни вноски, които ще достигнат 24,2 милиарда евро от 24,6 тази година, и в сравнение с 26,5 милиарда евро през 2012.

Прогнозите за развитието на данъчните приходи ще бъдат отразени в новата Средносрочна програма 2014-2017, която в момента се изготвя, както и в бюджета за 2014.

Премахване на данъчните облекчения

Що се отнася до преките данъци увеличените приходи ще дойдат главно от премахването на данъчните облекчения, премахването на данъчните отстъпки за семействата с деца, увеличаването на данъците при наемите, както и увеличението на данъците за лицата, упражняващи свободна професия.

При това положение уведомителните писма за дължимите данъци през 2014 ще са доста „солени”, което ще влоши още повече финансовото състояние на домакинствата и ще увеличи още повече просрочените дългове към държавата.

Едновременно с това и през 2014 на домакинствата ще продължи да тежи извънредната (вече постоянна) вноска «солидарност», както и данъкът върху недвижимите имоти, който независимо дали ще се плаща със сметките за ток или направо в данъчните подразделения, ще донесе еднакви приходи – от 2,7 до 2,9 милиарда евро.

Трябва да се отбележи също така, че с новите увеличени данъци се облагат непрекъснато намаляващите доходи на населението, в резултат на което данъкоплатците не са в състояние да ги плащат.

Безпокойство за способността на правителството

При това положение Международният валутен фонд изразява безпокойство по отношение способността на правителството и на данъчната система да съберат предвидените постъпления, както и да се справят с укриването на данъци.

В случай че възникнат пречки в усилията за борба с укриването на данъци, Международният валутен фонд предупреждава, че ще бъдат взети мерки, за да се предотврати фискален дефицит.

Ако през следващите месеци гръцките власти не преодолеят проблемите в данъчната администрация, създаването на един по-благонадежден бюджет за 2014 ще трябва отново да се съсредоточи върху болезнено съкращаване на разходи, отбелязват от Международния валутен фонд.

Съкращения в социално значими сфери

Отбелязва се също така, че ако се регистрира забавяне и при приходите от данъците върху недвижимите имоти, в случай че правителството ги събира чрез данъчните подразделения, тогава ще има нужда от по-голямо съкращаване на разходите през 2014 в сравнение с предвиденото от гръцките власти, включително и „целенасочени намаления на разходите в социално значими сфери”.

Данъчна администрация

Освен внимателно планиране на новия данък върху недвижимите имоти, Международният валутен фонд иска нови действия за откъсването на данъчната администрация от политическото ръководство на страната, като смята, че по този начин ще се коригират недостатъците на данъчната система.

Също така Международният валутен фонд иска до октомври 2013 да бъдат прехвърлени в Главната дирекция за държавни приходи всички случаи на укриване на данъци, които сега се разследват от финансовия прокурор.

По-конкретно за данъчната администрация се посочва, че е бил отбелязан някакъв напредък по отношение засилването на автономията на приходите, но се възникнали нови пречки. Подчертава се също така, че властите са разширили възможностите на данъчните подразделения, които се занимават с данъчно задължени лица с високи доходи, но събираемостта на дълговете изостава.

Данъчните тежести до края на годината

И докато данъчната тежест, подготвена от правителството за 2014 е огромна, също толкова болезнени са и данъците, които гражданите са длъжни да платят до края на 2013.

Началото се поставя с плащането на дължимите данъци от уведомителните писма, като голяма част от данъкоплатците, подали данъчна декларация до 31 юли, трябва да платят първата вноска от данъка до 30 август. Мнозина пък не са получили все още уведомително писмо и ще трябва да се информират по електронен път от системата Taxis.

По-конкретно, данъците, които ще трябва да платят данъкоплатците в следващите пет месеца, до декември 2013 или най-късно до февруари 2014, са следните:

1. Данък общ доход за доходите, придобити през 2012, който ще донесе в хазната приходи в размер на 2,6 милиарда евро.

2. Специалната вноска «солидарност», която ще донесе 960 милиона евро. 

Категории: данъчна тежест Международен валутен фонд съкращения на радходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus