Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

МВФ обвинява Лацис и Вардиноянис в манипулация на пазара

25 Септември 2012 / 16:09:18  Виктория Миндова
2578 прочитания

Гръцкият пазар на горива е разделен между двете най-големи рафинерии в страната Motor Oil Hellas Corinth Refineries и Hellenic Petroleum, които според публикация на WSJ са ангажирани в манипулативни и антиконкурентни практики. Изданието се позовава на доклад на Международният валутен фонд, който се казва, че неконкурентният пазар е причина за високата цена на горивата за крайните потребители в Гърция.

GRReporter се свърза с Комисията по конкуренцията в Гърция. От там потвърдиха, че през 2008 са установили договорка за установяване на цените на летищните горива между рафинериите на Motor Oil Hellas Corinth Refineries и на Hellenic Petroleum. Тя е била в противоречие с принципите и законите на свободния пазар и компаниите са били глобени съответно с 2,5 милиона евро и седем милиона евро. Подобна сделка под масата е била установена в търговията на дребно между фирмите British Petroleum и Shell. Двете мощни вериги бензиностанции са се договорили за стойността на цените на дребно създавайки картел. Глобата е била общо около 70 милиона евро – 50 милиона евро наказателна такса за British Petroleum и 20 милиона за Shell.

Motor Oil Hellas е собственост на гръцкия петролен магнат Вардис Вардиноянис, а Hellenic Petroleum е отчасти държавна (35,5%), но в нея има 41,9% милиардера от гръцки произход Спирос Лацис.

“Гръцкият горивен пазар е високо регулиран и реално контролиран от двете местни компании” се посочва в доклада, цитиран от изданието. Заключенията на надзорниците са, че потребителите се натоварват с един милиард евро поради създадения вакум на пазара. Докладът сочни, че по-ниската цена на внос и на преработка на горивата чрез пазарна либерализация може да намали инфлацията в страната с повече от един процент. В допълнение се отбелязва, че приходите от търговия с горива в Гърция са между едни от най-високите сравнени с останалите европейски страни. 

Най-големият проблем в Гърция се оказва регулаторната рамка, която благоприятства запазването на сегашното положение, отбелязват специалистите. Една от рестрикциите, която сериозно намалява шансовете нови играчи да влезнат на пазара е, че всички вносители трябва да имат складове за съхранение на горивата за 60 дни, което е финансово невъзможно за по-малки предприятия. Освен това горивата могат да бъдат транспортирани само с големи танкери, но собствениците на бензиностанции нямат право да притежават и използват аналогично големи превозни средства.

“Това прави невъзможно независимите бензиностанции да превозват сами горивото в Гърция”, се казва в доклада. По този начин целият пазар зависи от доставките на двете основни рафинерии в страната.

Отзвукът в страната от публикацията на доклада се оказа доста немощен. За GRReporter представителят на Комисията по конкуренцията в Гърция заяви в телефонен разговор: “Доминираща позиция на Hellenic Petroilum на пазара на горива все още не означава, че има картел” и допълни: “Много от темите засегнати в публикацията са ни познати и ги проучваме от години. Възнамеряваме да проверим казаното, но засега не може да се говори за картел”.

Същият източник подчерта, че проблемите, които създава законодателството за “отваряне” на пазара на горива в Гърция не са нови. Реформирането според него изисква средства, които в момента държавата не може да отдели. Такъв е случаят с изграждането на контролирани от държавата структури за съхранение на горивни резерви. Гърция е от пет години в рецесия. Един подобрен проект ще помогне, но както разбирате сега няма средства за него, заявява специалистът. За овладяването на нелоялна конкуренция представителят на комисията ни увреи: “Имаме механизми, с които можем да установим ако има нарушения”.

Част от предложенията на комисията за добиване на по-голяма прозрачност в сектора на горивата са били приети след 2008, но се оказва, че те не решават проблема с липсата на лесен достъп до пазара.

Въвеждането на касови апарати в бензиностанциите и поставянето на входно-изходни механизми за отчитане на горивата при продажбата на дребно са само част от предложените мерки за подобряване на функциите на пазара. Въпреки това проблемът остава, когато се следи за нарушения само в последната част от веригата, казват търговците на дребно от сектора. Рафинериите и складовете продължават да са извън фокуса на контролните служби, оплакват се малките търговци.

“Много от посочените теми в доклада са обект на наблюдение от Комисията от години”, повтори представителят на комисията по конкуренцията. Той поясни, че Hellenic Petroleum държи 70% от гръцкия горивен пазар, а Motor Oil Hellas Corinth Refineries 25%. До края на годината ще излезе втори доклад за състоянието на пазара на горивата на Гърция, който има за цел да даде по-ясна картина дали са настъпили промени и какви са те за конкретния сектор. «Нашата роля е да проверяваме дали да се спазват принципите на конкуренцията. Ние сме независим орган и не можем да предприемаме конкретни действия. Можем само да дадем оценка в резултат на установеното», завиха от комисията. Корективни действия остават инициатива само от страна на държавата и отговорните институции.

Междувременно Hellenic Petroleum излезе с официално изявление-отговор на публикацията на WSJ. В него се казва, че заключенията на Международния валутен фонд са резултат от неправилно изчисляване на цената на дребно на горивото за отопление. През летните месеци акцизът върху нафтата за отопление се изравнява с този на горивото за транспорт. През зимните месеци то бива облагано с по-нисък акциз, което не е отбелязано в доклада на фонда. Оттам идва и погрешната оценка, че пазарът се натоварва с един милиард евро в повече, казват от компанията.

Категории: ИкономикаКомпании Лацис Вардиноянис пазар на горивата монопол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus