Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лъжите за икономиката тласкат избирателите към СИРИЗА

15 Юни 2012 / 13:06:33  GRReporter
939 прочитания

А лъжите за имиграцията ги тласкат към Златна зора, твърди преподавателката по икономика в Университета Пандио Антигони Либераки, кандидат за депутат от коалицията между партиите Пресъздай Гърция и Драси в интервю за Мария Спасова.

Г-жо Либераки, каква част от гръцкото общество представлява коалицията между “Пресъздай Гърция” и “Драси”?

Много се радвам, че забелязахте колко различни са хората тук. Хората, които са тук днес, жени и мъже, са граждани, а не клиенти. Нямат усещането, че партиите могат да правят с тях каквото си искат, обратно, вярват, че имат отговорности към партиите. Не чакат услуги. Това са хора, които работят творчески във всички професии. Млади хора, хора на средна възраст, възрастни. Всички споделяме едно общо разбиране - не искаме да живеем от държавата, не искаме да живеем със заеми, искаме да живеем творчески.

Като икономическа програма какво различно предлага вашата коалицията?

Това, което предлагаме и ни отличава от останалите е, че не казваме просто “Искаме да останем в еврото и в Европа” или “Трябва да станат реформи” най-общо. Ние казваме, че реформите ще са трудни, ще доведат до размествания. Ще имат цена. Но тази цена трябва да я платим и колкото по-скоро това стане, толкова по-добре. Останалите политици обещават, че ще увеличат доходите, пенсиите. За съжаление няма пари. Колкото повече лъжи казват политиците, толкова повече хора започват да вярват, че има магически решения. Е, такива няма. Това, което казваме ние смело е, че можем да си представим едно красиво бъдеще за Гърция вътре в Европа, но трябва да знаем какви са трудностите и трябва да се борим, за да ги преодолеем.

Тъй като сте специалист по проблемите на имиграцията, как виждате решението на този най-голям за Гърция проблем след икономиката?

Имиграцията е една много криворазбрана тема, около която се е оформил много негативен климат. И това не е оправдано, ако имаме предвид колко са допринесли имигрантите за развитието на Гърция през последните години. Никога гръцката държава и нито една гръцка партия никога не са говорили ясно колко важна е подкрепата на тази огромна работна ръка. Тези хора са дошли в Гърция, за да работят и са работили много. И вместо това да се признае открито, партиите мислят, че ще спечелят гласове, ако създават страх и безпокойство и враждебност. Това, което се получава е, че лъжите за икономиката тласкат хората към СИРИЗА, а лъжите за имиграцията ги тласкат към Златна зора. И двете са недопустими.

Категории: Антигони Либераки Пресъздай Гърция Драси СИРИЗА избори имиграция икономическа програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus