Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Луксът – това са колата, къщата и пътешествията

21 Ноември 2013 / 19:11:22  Анастасия Балездрова
2219 прочитания

Списъкът с приоритетите на гръцките почитатели на лукса не спира до тези три категории. Самите те също са придружени от определения: „скъпа” къща, „луксозна” кола, „екзотични” пътувания. В класацията на това какво определя за тях лукса в днешно време участниците в проучването на агенция Focus Bari са посочили още дрехите, парите, скъпите марки, удобството, качеството, спокойствието, красотата удоволствието.

Анкетата бе представена на втория форум за бизнеса с луксозни стоки в Атина. Въпреки кризата и тежкото състояние на финансите на повечето гърци, 82 на сто от 500-те участници в он-лайн проучването са имали позитивно отношение към лукса и луксозните стоки. Негативно са отговорили едва 18 на сто от тях.

Според анкетьорите почитателите на лукса в Гърция се делят на три категории:

- Класическа категория - 64 на сто от анкетираните. Става дума за мъже и жени над 35-45 години, като броят на мъжете е малко по-висок от този на жените. Водещият критерий сред тях е високото качество на луксозните стоки, които купуват. Общата картина за тях е, че при избора си търсят баланса между фактори като цена, качество,удобство и др.

- Posh (луксозна) категория – 24 на сто от участниците. Тя обединява мъже и жени на възраст между 25 – 34 години с лек превес в полза на тези от провинцията. За тях решаващият фактор е високата цена (56 на сто от отговорите). Хората от тази категория се привличат от стоките, от които „струи” усещането за богатство и разкош.

- Inner („вътрешно” усещане за лукс) – В нея са включени 12 на сто от участниците в анкетата, предимно жени на средна възраст, мнозинството от които живее в Атина. В процент 46 на сто те са посочили, че решаваща за тях е сантименталната стойност на лукса. За тях е от значение луксът да им носи спокойствие, чувство на грижа към семейството и приятно прекарване на свободното време.

Според Аня Спилиотопулу – Илиади от компанията Quintessentially, тази година потреблението на луксозни стоки в световен план се е покачило с 5 на сто. Потребителите обичат да харчат пари за такива предмети и услуги, но в същото време са много внимателни в избора си. Освен това им харесва да четат критики за тях и предпочитат те да внасят една допълнителна стойност в живота им.

„92 на сто от потребителите на луксозни стоки четат критиките и 89 на сто се влияят от тях при крайното си решение дали ще купят нещо или не”, посочи експертът. Проучванията показват, че клиентите търсят информацията в интернет (сайтове и социални мрежи), като 65 на сто смятат, че марките, които не са представени в интернет са лишени от комуникация.

„Европа може и да е в криза, но азиатската икономика препуска и това трябва да бъде оценено от производителите и търговците на луксозни стоки”, заяви създателят и управляващ директор на компанията GEREJE Фабрис Ломбардо. Той представи примери за това, че в момента едни от най-луксозните хотели, авиолинии и архитектурни творби се намират на изток от Европа и обясни, че това сочи огромния интерес на този пазар към луксозните стоки.

„Китай и Сингапур са най-големите пазари на такива стоки след САЩ. Китайските милиардери купуват не само луксозни и скъпи продукти, но и яхти, и самолети. По-голямата част от богатството в страната не е видно и се смята, че възлиза на 500 милиарда долара”.

Според  Ломбардо средният брой на пътуванията от Китай към Европа и САЩ е 2-3 годишно, като всяко от тях е с продължителност от поне 9 дни. „Китайците жадуват за всякакви луксозни стоки и това трябва да се вземе предвид от компаниите в Европа”, подчерта той.

„През 2013 ще бъдат похарчени общо 200 милиарда евро за луксозни стоки”, посочи Корина Сандърмайър от GIOIA training.  Но въпреки нестихващия интерес към тях компаниите трябва да предприемат правилни стратегии, за да привлекат клиентите в своите магазини. Най-важните от тях са в магазините да работят представители на марките, а не обикновени продавачи и отлично обслужване на клиентите.

Когато става дума за марки с дългогодишна история отговорността е още по-голяма, бе основният мотив в представянето на управляващия директор на създадената през 1895 и легендарна гръцка бижутерска компания „Золотас”, Георгиос Папалексис. „Тайната на наследствените марки е превъзходен продукт + превъзходно обслужване + перфектно представяне + история. Марката трябва да продължи да се развива, но да остава „вярна” на идеята на нейния създател”.

Ако продуктите на една такава компания продължат да се харесват както на постоянните, така и на новите клиенти, това е успешно за нея. Но ако продуктите не говорят нищо на новите клиенти, това означава изоставане.

В „Золотас” залагат на запазването на традиционните ръчни техники за обработка на материалите, които се предават от старото към новото поколение майстори – бижутери. В същото време, магазините на компанията представят историята й в снимки, което създава у клиентите й усещането за допир с нея. Носталгията, която поражда семейната традиция за купуване на стоки от исторически брандове е също фактор за предпочитанието им от страна на младите поколения.

Съвсем наскоро компанията е открила първия по рода си електронен магазин, където предлага прочутите си бижута и сред тях легендарните колекции, вдъхновени от бижутата в Древна Гърция.

Категории: ИкономикаКомпании луксозни стоки наследствени брандове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus