Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лукас Пападимос: Съвсем близо сме до дъното

12 Февруари 2012 / 12:02:13  GRReporter
1622 прочитания

В свое изявление премиерът Лукас Пападимос подчерта колко важно е новата икономическа програма да бъде одобрена от парламента, като отбеляза, че „жестоко се лъжат или провеждат опасна демагогия” онези, които твърдят, че би било по-добре страната да обяви фалит.

«Намираме се съвсем близо до дъното», заяви министър-председателят, като описа с най-тъмни краски последствията, които би имал един неконтролиран фалит върху живота на гражданите. Пападимос подчерта, че ще последва хаос – ще бъдат застрашени спестяванията на гражданите, държавата няма да бъде в състояние да плаща заплати, пенсии, да изпълнява основни функции, като поддържането на болници и училища. Едновременно с това ще бъде затруднен вносът на основни стоки, като лекарства, петрол, техника, ще се стигне до масово закриване на фирми.

«Гръцкият парламент е призован да поеме една историческа отговорност. Призован  е да проучи и да одобри новата икономическа програма на Гърция, която представлява условие за финансовата подкрепа на страната през следващите години», каза гръцкият премиер.

С осигуреното намаляване на дълга ще бъдат освободени ценни ресурси, а с коректното прилагане на програмата «ще се възстанови фискалната стабилност и международната конкурентоспособност на нашата икономика, която ще се върне към устойчив път на развитие, най-вероятно от второто тримесечие на 2013», заяви Пападимос.

«Този договор гарантира бъдещето на страната в еврозоната и поставя основите за преодоляването на днешната икономическа криза», добави той.

Гръцкият премиер каза също така, че моделът за развитие, съществувал в страната до 2009 и основан на заеми «нямаше бъдеще, беше обречен».

Пападимос подчерта и че определящият фактор за рецесията, в която се намира сега гръцката икономика е «нестабилността и неувереността за перспективите на гръцката икономика». «На нестабилността, неувереността и несигурността ще сложи край надеждната програма, финансовата подкрепа и преструктурирането на дълга, които я съпътстват», заяви Пападимос.

Той добави, че програмата съдържа мерки, които никое правителство не би приложило при нормални условия, и че правителството осъзнава напълно, че в краткосрочен план тя предполага болезнени жертви за гърците.

«Гледаме гръцкия народ в очите с пълното съзнание за историческата си отговорност. Социалната цена на тази програма е много по-малка в сравнение с икономическата и социална катастрофа, които ще последват, ако не я приемем», отбеляза гръцкият премиер.

«Това ще бъде една огромна историческа несправедливост – страната, дала началото на европейската цивилизация, страната, която през последните 65 години преживя една гражданска война и една диктатура, но се съвзе, изгради своя просперитет, създаде демокрация, институции и ценности, същата тази страна да стигне до фалит и заради още една грешка да се озове в национална изолация и да стигне до национално отчаяние», подчерта министър-председателят на Гърция.

Той заяви, че «няма да излезем от кризата без жертви», но добави, че борбата днес е за това «да имат нашите деца една европейска Гърция на стабилността, на просперитета и демокрацията, които извоювахме през последните 30 години».

Комунистическата партия ККЕ: Премиерът се опитва да ни изплаши

«Премиерът изопачава истината и се опитва да ни изплаши», посочва в свое съобщение Комунистическата партия ККЕ. «Това, което го интересува е как ще бъдат разпределени загубите от кризата в Европейския съюз и как ще бъдат разделени ползите от перманентния фалит на народа», продължава съобщението.

Стефанос Манос: Надявам се да са го чули привържениците на драхмата

«Най-накрая премиерът говори на народа открито и каза истината без заобикалки», заяви председателят на партия „Драси” Стефанос Манос.

«Искрено се радвам за това. Надявам се да са го чули и привържениците на драхмата и на фалита», добави той.

 

 

Категории: Лукас Пападимос гръцки премиер изявление нов меморандум парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus