Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лошите кредити - най-големият проблем за гръцките банки

21 Февруари 2014 / 11:02:42  GRReporter
1102 прочитания

Висши ръководители на четирите системни гръцки банки посетиха в четвъртък централната Банка на Гърция, за да бъдат информирани за резултатите и прогнозите на Blackrock за хода на лошите кредити.  

Става въпрос за същата процедура, която бе приложена преди публикуването и на предишните стрес-тестове, чиито резултати бяха използвани за последното рекапитализиране на банките миналата година.

Според източници, в централната банка вчера са били представители на Националната Банка на Гърция, Банка Пиреос, Alpha Bank и Eurobank, а днес ще последват срещи с ръководствата на Attica Bank и на банка Панелиния.

Специалисти в бранша отбелязват, че на тези срещи са проведени първи разговори за резултатите от доклада на Blackrock и са отчетени първите реакции на банките за оценките на американската инвестиционна компания.

Според същите източници, тези първи разговори и постигането на съгласие с ръководствата на банките са необходими преди последния кръг от преговори с тройката за окончателното определяне на условията за провеждане на стрес-тестовете.

По време на срещите на четири очи, проведени от ръководството на Банката на Гърция с банкерите, е разгледана и политиката на прогнози, която банките следват и смятат да продължат да прилагат в следващите години, за да се справят със просрочените заеми.

Освен проучването на Blackrock, при стрес тестовете ще бъдат взети предвид и бизнес плановете и проектите за преструктуриране, подадени от гръцките банки в Европейската комисия и централната Банка на Гърция, от които се вижда вътрешното натрупване на капитали през следващите години чрез оперативната им печалба и ликвидацията на техни активи.

Отбелязва се, във всеки случай, че публикуването на резултатите предполага окончателното одобрение на тройката, чиито ръководители пристигат в Атина в неделя.

Освен това не е изключено в данните, които ще бъдат представени на кредиторите, да бъде взето предвид и движението на все още непубликуваните показатели за четвъртото тримесечие на 2013.

Банкови експерти подчертават, че въз основа на първите признаци, общите капиталови нужди по всяка вероятност няма да надхвърлят 5 милиарда евро за цялата банкова система, като отбелязват, че от тази сума около половината се отнася за Eurobank.

Според същите експерти, Alpha Bank запазва достатъчни капиталови „възглавници“, които ще й позволят да премине успешно изпитанията за издръжливост, без да се наложи да прибягва до ново увеличение на собствените си капитали.

Що се отнася до Националната банка на Гърция и банка Пиреос, те посочват, че по всяка вероятност евентуалните капиталови дефицити, произтичащи от проучването на Blackrock, ще подлежат на управление чрез извършването на прогнози, и няма да се наложи увеличаване на капитала през тази година посредством емитиране на нови акции.

Публикуването на резултатите от стрес-тестовете се очаква най-късно през първата седмица на март.

По-подробно  

Alpha Bank изглежда се намира в най-благоприятната позиция въз основа на предварителните резултати от стрес-тестовете на централната Банка на Гърция, тъй като отчита нулеви капиталови нужди.

На обратния полюс се намира Eurobank, чиито капиталови нужди възлизат на 2,7 милиарда евро, до нивата, предвиждани от ръководството на банката, което планира увеличаване на акционерния капитал с 2,5 милиарда евро.

Капиталовите нужди на Националната банка на Гърция са от порядъка на 2,3 милиарда евро, а тези на банка Пиреос са достигнали пределни нива.

Това става ясно от първоначалните резултати в проучването на Blackrock, както бяха представени те вчера на ръководителите на четирите системни банки в Гърция от техническите екипи на централната Банка на страната.

Според проверени източници, капиталовите нужди са изчислени въз основата на бизнес плановете, подадени от четирите банки в централната Банка на Гърция, и като се взема предвид предполагаемата печалба за следващите три години.

Според банкови експерти, вчерашната среща дава старт на процедурата за изчисляване на капиталовите нужди на системните банки, която се извършва с одобрението на тройката, и ще завърши като се вземат предвид резултатите от 2013 и други актуализирани данни, както и прогнозите, получени от банките.

Цялата процедура се очаква да приключи през следващите дни и да бъде одобрена по време на предстоящото посещение на тройката в Атина, което ще започне следващата седмица.

Други източници пък посочват, че според опита от предишните стрес-тестове, не се очакват значителни отклонения от сумите, изчислени първоначално от централната Банка на Гърция.

 

 

Категории: стрес тестове централна Банка на Гърция Blackrock лоши кредити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus