Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лешниците: една селскостопанска култура, която обещава сигурни печалби

22 Юли 2012 / 16:07:31  GRReporter
30210 прочитания

Производството на ядки има много добри перспективи по отношение на износа, а фактът, че по-голямата част от вътрешното търсене се покрива от внос, може да направи отглеждането на селскостопански култури като лешниците, печеливша алтернативна дейност и източник за допълнителни семейни доходи.

Въпреки че ядките заемат важно място в гръцкия хранителен режим, 72% от вътрешното търсене се покрива чрез внос от страни на Европейския съюз като Италия и Испания, но и от страни извън него като Турция и Китай.

Особен дефицит се отчита в Гърция по отношение на производството на лешници. Потреблението на лешници в страната зависи и от общото потребление на ядки, отбелязва агрономът Касандрос Гациос. Това потребление възлиза на 65 000 тона годишно. От тях първото място принадлежи на шам-фъстъка – 30%, следват бадемите и лешниците с по 20%.

Най-голямото предимство в отглеждането на ядки, в това число и на лешниците, в сравнение с пресните продукти, като плодовете и зеленчуците, е тяхната устойчивост и способност за продължително съхраняване, отбелязва агрономът и бивш евродепутат Янис Главакис. За разлика от плодовете и зеленчуците, които в по-голямата си част трябва веднага да бъдат предложени за продажба, ядките могат да се съхраняват за дълъг период от време, като улесняват производителите по отношение на времето и начините за тяхната продажба.

В Европа производството на белени лешници е около 120 000 тона годишно.

Италия е основният производител на лешници в Европейския съюз, тъй като произвежда 78,5% от продукцията, следват Испания с 14,5%, Франция и Гърция с 2,7% от общата продукция.

За периода 2000-2005, гръцкото производство на лешници варира от 3,4 до 2,4 хиляди тона, със значителни годишни разлики и осезаем спад. Намаленото количество продукция се дължи между другото и на намаляването на обработваемите площи през конкретния период. Средния добив на лешници от един декар обработваема площ през тези 5 години възлиза на около 250 килограма.

Отглеждането на леската е известно в Гърция още от древността. Днес в страната се произвеждат лешници главно в Континентална Гърция, остров Евия, полуостров Пелопонес, северните области Епир, Тесалия и Македония, като в последната се намирай най-големите площи.

Доход до 700 евро на декар

Средната цена на производител за 1 килограм лешници е 2 евро

През последните години средната цена на производител за килограм лешници варира от 1,8 до 2 евро. При това положение леската може да донесе чист доход от 700 евро на декар. Според агронома Касандрос Гациос, леската се приспособява по-добре в райони със студена и влажна зима, без голям мраз обаче. Може да издържи температури до -24°C, но по време на цъфтежа може пострада и при температури от -9°C. Температурите през лятото не бива да надхвърлят 37°C. Нивото на валежите може да достига 600-800 mm. Развива се главно в райони с надморска височина 600-1000 метра.

Почвата трябва да е дълбока, плодородна и с добър дренаж. Леската не вирее добре в тежки, глинести почви. Също така почвата трябва да бъде киселинна до неутрална, т. е. с рΗ 5,5 - 7,0.

Торене: обикновено торенето се извършва с 10-12 единици азот, 5-6 единици фосфор и 8-9 единици калий на декар.

Лешниците узряват в края на август – началото на септември, в зависимост от сорта. Плодовете са узрели, когато се отделят от растението и придобият кафяв цвят.

Лешниците се берат с ръце или като се брулят клоните, а плодовете се събират от земята. Съществуват и съвременни машини, с които плодовете се „изсмукват” от клоните.

След прибирането на реколтата, лешниците се обелват и се отнасят в сушилнята, за да бъдат изсушени при температура 32-38°C. Влажността на изсушените ядки трябва да е 7-8%. Следва избелването на ядките със серен диоксид, за да добият блясък.

Ползите за здравето


Лешниците са ядки, богати на калций, витамини и мононенаситени мазнини. Подобряват функцията на сърцето и намаляват нивата на лошия холестерол. Богати са на антиканцерогенни вещества, фолиева киселина, калий, магнезий, фосфор и мед. Съдържат антиоксиданти, които играят важна роля в превенцията на преждевременното остаряване на кожата. Ядките са богати на манган, вещество, което участва в процесите на растеж и възпроизводство в организма, като например растежа на нервите, растежа и доброто състояние на костите, състава на хормоните.

Към кого можете да се обърнете

Касандрос Гациос, агроном-фирмен консултант, фирма Symagro.

Научно-технологичен парк в Епир. Тел. 6944846475 - 26510 07653

info@symagro.com

 

 

 

Категории: лешници производство ядки износ селскостопанска култура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus