Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекарите стачкуват срещу орязването на заплащането на извънредния труд

23 Февруари 2012 / 17:02:32  Виктория Миндова
985 прочитания

Медицинският персонал в Гърция днес обяви 24-часова стачка срещу съкращенията в здравната система. Преди десет дни гръцкият парламент гласува приемането на договора за втората финансова помощ от Европа. Основна част от него засяга намаляването на разходите за пенсии, за заплати и здравни услуги. След провала на държавното управление да изпълни заложените в бюджет 2011 цели и да намали чувствително дефицита, тройката и правителствoто се обърнаха към допълнителни съкращения в здравеопазването. Общо дупката, която трябва да се запълни е около 4,4 милиарда евро. От тях 1,3 милиарда евро ще бъдат спестени от разходите на министерството на финансите, 400 милиона евро ще се орежат от разходите за лекарства и медицинска помощ и с 250 милиона евро ще бъдат ограничени снабдяванията в здравните заведения.

Причината, която изкара лекарите, сестрите и останалият медицински персонал на улицата тази седмица е, че извън вече обявените съкращения, правителството е взело решение да ореже на заплащането на извънредните часове работа със 17%. Това трябва да спести още 50 милиона евро от държавните разходи. “Работим с все по-намален състав, а нуждите на гражданите не са по-малко”, казва пред GRReporter дългогодишна служителка в държавната здравна система на Гърция, пожелала да остане анонимна. Тя подчертава, че болничният персонал действа на пълен оборот с намалени средства и липси в персонала. “Не работим извънредно, защото искаме, а защото в много болници не достига персонал. Вече само се надяваме да спрат със съкращенията, а за назначения и дума дори не се казва”.

В протестния поход на медиците взе участие и българката Стефка Цекова, която работи в гръцката здравна система от 18 години. Тя работи като специален педагог вече почти 16 години в център за обучение на деца и възрастни със специални нужди и с умствена изостаналост. Центровете и клиниките за психично здраве в Гърция, както за възрастни, така и за деца ще понесат може би най-трудно нарастващата криза, казват работещите в сектора. Според финансовия план заложен в новия Меморандум за финансова помощ техните бюджети ще бъдат окастрени с около 50%.

“С новите мерки спират субсидирането на центровете за психично здраве от Министерството на здравеопазването. Освен това в момента се подготвя закон, с който ще ни прехвърлят към Министерството на заетостта без значение, че ние извършваме услуги в здравния сектор. Там ще има още по-големи орязвания и както изглежда тенденцията е държавата да се освободи от отговорността да полага грижи за хората в неравностойно положение”, каза Стефка Цекова пред GRReporter. Тя обясни, че повечето центрове за психично здраве както и този, в който работи до голяма степен се самоиздържат и не разчитат само на парите от държавното финансиране.

“Ние се грижим за социализирането на повече от 400 деца и младежи между 5-28-годишна възраст и нашият бюджет зависи само 40 на сто от държавните субсидии. Останалите 60% идват от европейски програми, частни дарения и спонсорство. Родителите или роднините не плащат нищо за грижата за децата при нас”. Според досега работещата схема държавата е поемала само заплатите на медицинския персонал в тези заведения и малка част от останалите разходи, а по-големият товар е падал върху алтернативните методи на финансиране. Икономическата криза обаче и влошаващата се среда стеснява потоците на средства, особено в последните две години. Специалният педагог подчертава, че ако държавата се оттегли напълно от този тип социална политика, то много деца и младежи с умствена изостаналост ще останат на улицата. Те не са в състояние да се грижат сами за себе си, а и в многo случаи и семействата им не могат да поемат грижата за тях.

Българската педагожка определи кризата в Гърция и промените, до които тя доведе като шокова терапия за народа. “Това важи най-вече за последната година и на хората ще им трябва време, за да свикнат с новата реалност”. Тя подчерта, че в страната има много добра култура за грижа към хората в неравностойно положение и тя не би следвало да бъде разрушена, заради икономическата криза. “Ако един вид се приватизират образователните центрове за деца и възрастни в неравностойно положение и бъдат предадени изцяло в частни ръце, то родителите ще трябва да плащат за предоставяните от тях грижи. Това ще постави в неравностойно положение семействата, които нямат достатъчно средства, но имат дете с умствена изостаналост”. Цекова заключи, че държавата не трябва да започва съкращенията от грижата за безпомощните, а да се насочи към по-непродуктивни сектори, преди да опре до социалните привилегии.

Категории: Икономика здравеопазване стачка Гърция орязване заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus