Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекари, електротехници и водопроводчици са най-големите данъчни измамници

23 Февруари 2013 / 15:02:12  GRReporter
1022 прочитания

Според изследване на социологическата агенция GPO, направено по поръчка на Националната конфедерация на гръцката търговия най-много укриват данъци лекарите, водопроводчиците, електротехниците, адвокатите, нотариусите и хотелиерите. Успоредно с това анкетираните вярват, че повече от половината гърци укриват системно данъци, но само 16,4% от тях си признават, че са го правили.

Става въпрос главно за мъже (24,7%) и за хора с доходи над 2000 евро месечно (23,1%). 46,3% от анкетираните заявяват, че са участвали в нечия данъчна измама (например като не искат касова бележка). Що се отнася до дребния и средния бизнес, 34,9% твърдят, че при тях данъчните измами са големи, 39,5% вярват, че са умерени и 22,1% - че са малки.  Едновременно с това шест от всеки десет запитани (58,4%) смятат, че дребният и средният бизнес укриват данъци в по-малка степен от големите фирми.

43,6%  от анкетираните смятат, че за укриването на данъци са отговорни главно бизнесмените, а 41,7%  поделят отговорността между бизнесмените и потребителите. Множеството от участващите в анкетата дребни бизнесмени (86,5%) вярват, че настоящата икономическа ситуация не е благоприятна  за предприемаческата дейност в Гърция.  Според представителите на дребния и средния бизнес двата основни проблема на гръцката икономика са нестабилната данъчна система (49,4%) и бюрокрацията (48,2%). Други значими проблеми са ниската конкурентноспособност на гръцките продукти или услуги (17%), финансовият дефицит (15,5%) и ниската заетост (12%).

Запитаните са изброили и трите главни проблема при функционирането на дребния и средния бизнес. Това са липсата на ликвидност (61,6%), високото данъчно облагане (56,4%) и ниското търсене от страна на клиентите (46,8%).  Освен това проблемни са и високата оперативна цена (34,5%), силната конкуренция от страна на по-евтини вносни стоки (26,9%) и конкуренцията на големите фирми (23,%).

Повечето представители на дребния и средния бизнес  не са оптимисти за бъдещето на фирмите си и на гръцката икономика. По-конкретно, 39,6% са малко оптимистични за бъдещето на фирмата си и 40,7% са малко оптимистични за бъдещето на гръцката икономика. Съответните проценти за онези, които изобщо не са оптимисти са 29,7% и 40,2%.

66,6%  от извадката заявяват, че не са доволни от икономическата политика на Гърция. Процентът е малко по-висок  сред фирмите с оборот под 50 000 евро. Почти равни са процентите относно  налагането на единен данъчен коефициент- мненията „за” са 52%, а тези „против” - 48%. Множеството от представителите на дребния и средния бизнес не искат магазините им да работят в неделя (70,8%).  Степента на информиране на дребния и средния бизнес  за програмите за засилване на ликвидността на пазара е относително ниска. 27,3% заявяват, че не са информирани изобщо, а 32,1% - че са малко информирани. 40% са много или достатъчно осведомени по въпроса.

74,4% от извадката заявяват, че са прибягнали до промени в организацията и функционирането на фирмата си заради икономическата ситуация. Процентът е по-висок от средния за фирми с оборот над 150 000 евро (81,6%). Повечето от фирмите, прибягнали до такива промени заявяват, че са намалили дейността на фирмата (30,1%) и са уволнили служители (29,3%). Промените се отнасят и до намаляване на заплати (15,2%) и намаляване на работното време (10,7%). Въпреки всичко, 68,2% от фирмите заявяват, че не мислят да намаляват заплати и да съкращават персонал през идващия период.

  • По-голямата част от представителите на малкия и средния бизнес вярват, че настоящото икономическо положение не е благоприятно за предприемаческата дейност в Гърция
  • Нестабилната данъчна система и бюрокрацията са главните проблеми на гръцката икономика според тях
  • Най-важните проблеми при функционирането на дребния и средния бизнес са липсата на ликвидност, високите данъци и ниското потребителско търсене.
  • Повечето представители на дребния и средния бизнес  не са оптимисти за бъдещето на бизнеса си и на гръцката икономика
  • По-голямата част от тях не са доволни от икономическата политика на Гърция
  • По-голямата част от тях не искат магазините да работят в неделя
  • Мненията относно единната данъчна ставка са разделени почти по равно
  • Повечето фирми са малко или не са никак осведомени относно програмите за засилване на ликвидността
  • Повечето от фирмите са прибягнали до промени заради икономическата ситуация- намаляване на дейността, уволнение на персонал
Категории: социологическо проучване малък и среден бизнес укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus