Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекар с фалшива диплома, но с ферари и частен самолет

31 Май 2014 / 13:05:17  GRReporter
1559 прочитания

Звучи направо невероятно, но е истина от край до край. На 15 май със заповед на главния секретар на министерството на здравеопазването Пелопидас Калирис е отменено назначаването на директора по обща медицина на Многофункционалната регионална лечебница на остров Скирос, тъй като е било установено, че дипломата му е фалшива.

Лекарят-менте, Снимка: Realnews.gr

За случая сигнализира през януари кметът на острова Милтиадис Хадзиянакис пред телевизионния канал Mega, а до днес от въпросния «лекар» няма и следа.

Става въпрос за Йоанис Кастанис, сдобил се с фалшива диплома от университета La Sapienza в Рим, която успял да легализира чрез Националната агенция за признаване на дипломи в Гърция, и благодарение на която успял да стигне до поста директор на Здравния център в Скирос.

Дипломата му е била внесена в министерството на здравеопазването през 1999 и  «лекарят» изпълнявал задълженията си необезпокояван до юли 2013. Решението за назначаването на фалшивия лекар на поста директор на Здравния център в Скирос е публикувано на 17 януари 2000, като се взело предвид одобрението на тогавашния главен секретар на министерството.

През 13-те години от тогава до 2013 докато бил директор на Центъра, присъствието на „лекаря“ било всичко друго, но не и дискретно, тъй като, както се говори, карал ферари, разполагал и с частен самолет.

Най-странното от всичко било обаче, че първият сигнал бил подаден от гражданин в министерството на здравеопазването. След проверката, извършена от Здравна инспекция, било установено, че няма издадена диплома на лекар с това име в Университета в Рим.

Освен че всичките му удостоверения били фалшиви Кастанис имал и три осигурителни номера и три лични карти. Досието на предполагаемия доктор в здравното министерство било изчезнало, а самият той не се е появявал на работното си място от юли 2013.

Проверки и на дипломите за средно образование

В момента министерството на здравеопазването е започнало да издирва работещи в здравния сектор с фалшиви дипломи, вероятно неподходящи за местата, които заемат.

Министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис заяви: «От края на 2013 по мое нареждане и по нареждане на главния секретар Пелопидас Калирис, службите в здравното министерство са започнали обстойна проверка за автентичността на дипломите. Започнали сме с директорите на болниците и продължаваме с всички работещи в министерството на здравеопазването и в ресорните му структури. На този етап усилията ни вече дават плодове». Министърът добави, че още една директорка е била отстранена поради същата причина.

«Както става ясно, имаме още открития в други части на страната. Впоследствие ще пристъпим към проверка и на дипломите за чужди езици, за да завършим с проверката на всички хора, които работят за нас», допълни Георгиадис.

На въпрос, зададен му от журналист, дали има опасност за здравето на пациентите или проблем с безопасността на лечението им, министърът подчерта:

«Това, което откриваме няма такова разпространение, за да твърдим, че има основания за безпокойство, но ние сме длъжни да открием тези, които са измамили гръцката държава, представяйки фалшиви дипломи. Особено в областта на здравеопазването, сами разбирате, това съдържа допълнителна опасност. Един човек с фалшива диплома, и то нямам предвид крещящия случай от остров Скирос, който е най-фрапиращият, или подобни случаи при медицинския персонал със сигурност са по-сериозни».

Във връзка със случая от остров Скирос министър Георгиадис заяви, че процедурата по проверката на документите на Кастанис е започнала преди две години след сигнал, подаден  от гражданин.

На въпроса дали някой е бил застрашен от услугите на „лекаря“, здравният министър отговори, че «до момента не е установено нещо такова», въпреки това проверката продължава.

«Изглежда при въпросния лекар е имало някакво неоправдано голямо забогатяване, за което тече проверка по какъв начин се е случило. При всички случаи до края на годината всички ще бъдат проверени», подчерта Георгиадис.

От своя страна главният секретар на здравното министерство Пелопидас Калирис посочи, че «са започнали проверки на всички, които работят в министерството на здравеопазването» и добави: «Освен дипломите за висше, проверяваме и дипломите за средно образование. В някои случаи е установено фалшифициране и на дипломи за средно образование. Съответните процедури са стартирани. Има случаи и с наказателна отговорност, които са изпратени на прокурор. В края на 2014 ще приключи проверката на всички, които работят в здравното министерство и ресорните му структури».

 

 

Категории: лекар фалшива диплома министерство на здравеопазването проверки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus