Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лек спад в лихвата на тримесечните бонове, повишение на борсата

19 Юни 2012 / 16:06:10  GRReporter
809 прочитания

Ден след обявяването на резултатите от повторните парламентарни избори, Агенцията за управление на външния дълг пусна на търг тримесечни държавни бонове и събра 1,3 милиарда евро. Лихвата по книжата бе 4,31%, което показва малко понижение в сравнение с предишния търг през месец май на същия тип бонове, когато тя се закова на 4,34%. Офертите препокриха търсенето 2,19 пъти, а финансовото министерство ще  приеме неконкурентни оферти до 300 милиона евро в срок до полунощ на 21 юни тази година.

Междувременно става ясно, че до края на месеца Гърция ще получи един милиард евро от финансовата помощ. Информацията се позовава на източници от Брюксел и идва от германската новинарска агенция DPA, цитирана от Имерисия. През месец май Европейският фонд за финансова стабилност одобри транш за Гърция на стойност 5,2 милиарда евро. Тогава по гръцката сметка бяха внесени 4,2 милиарда евро, а остатъкът ще бъде изплатен след сформирането на правителство.

Представителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаз обяви, че веднага след сформирането на правителство членовете на надзорната тройка от Европеската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ще се завърнат в Атина. “Гърция може да се надява на някои отстъпки от страна на своите партньори, но не може да се очаква драматично облекчаване на условията за кредитиране. Подобно улесняване на задълженията биха изпратили погрешно послание”, заявява пред ZDF ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Той е категоричен, че Мемоерандума за финансова помощ може да бъде предоговорен или подобрен в някои случаи, но гърците не могат да очакват сериозни промени в договорката за финансова помощ.

Трудността да се сформира хомогенно правителство след резултатите от неделните избори е пръв критерии за това, дали в Гърция може да се постигне средносрочна стабилност. Холгер Смидинг, който е главен икономист на Berenberg Bank смята, че шансовете средиземноморците да напуснат еврозоната до края на годината са 75%. Специалистите от Citigroup Global Markets са малко по-оптимистични и техните анализи сочат, че вероятността Гърция да излезе от еврозоната през следващите 12-18 месеца е спаднала от 75% на 50%. В анализа им се казва, че малката възможност за маневри при предоговарянето на условията за кредита, дава предпоставки за евентуален Grexit. Силната опозиция, която се формира след 17 юни от левите радикали играе също дестабилизираща роля в очите на финансистите за европейското бъдеще на страната. Опасността Гърция да напусне единната валута може да се отдалечи малко във времето, но остава реална възможност, казват анализаторите.

Същото мнение споделя и познатият световен икономист Нуриел Рубини-Dr. Doom. Той вече се е отказал да пише дълги анализи по темата гръцката дългова криза и еврозоната, а само пуска кратки апокалиптични съобщения в личния си профил в Twitter, които предвещават катастрофата на Гърция така, както той я вижда: “В 6-12 месеца Нова Демокрация-ПАСОК правителство ще падне, като икономиката влезе в депресия. Тогава новите избори ще доведат СИРИЗА до успех и ще дойде Grexit”.

Засега дилемата “евро-драхма” се отдалечи до известна степен и пазарите приемат оптимистично едно управление водено от Нова Демокрация. Атинската борса за втори пореден ден продължава положителния ръст, който във вторник в 17 часа достигна 3,7%, а оборотът надминава 67 милиона евро. Въпреки това сянката на кризата продължава да е голяма и според доклада на BlackRock в следващите три години гръцките банки ще загубят около 30 милиарда евро от не погасени кредити. Рецесията и фалитите в частния сектор, съчетани с дълбоката задлъжнялост на малкия и среден бизнес в Гърция, заедно и с заемите на физическите лица, ще поставят на ново изпитание местния финансов сектор.  

Категории: ИкономикаПазари Гърция Рубини евро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus