Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Латиноамериканската Коледа на Алексис Ципрас

19 Декември 2012 / 21:12:48  GRReporter
1182 прочитания

От няколко дни лидерът на основната опозиционна партия Алексис Ципрас не се намира в Гърция. В продължение на почти две седмици той ще посети Бразилия и Аржентина.  В делегацията участват един от главният координатори на икономическата политика на СИРИЗА Янис Драгасакис, евродепутатът Никос Хундис и други водещи в коалицията фигури.

Според коментатори опитите на Алексис Ципрас да си създаде европейски профил и да открие канали на комуникация с високопоставените представители на Европейския съюз срещат пречки, докато в Латинска Америка той е много популярен.

Поканата за посещението в Бразилия му бе отправена от управляващата Партия на работниците. Лидерът на СИРИЗА замина от Гърция с намерението да промени позицията на бразилското правителство и дори е предявил официално искане да се срещне с представителя на страната в Международния валутен фонд Пауло Ногейра Батиста, както и с президента Дилма Русев.

Въпреки намеренията си Алексис Ципрас успя да се срещне само с бившия президент Луис Инасио Лула да Силва и срещата едва ли би могла да бъде отчетена като особено продуктивна за лявата коалиция. Бившият президент на Бразилия изпрати послание за кураж на гръцкия народ, без да се позове изобщо на СИРИЗА и Алексис Ципрас.

Що се отнася до Аржентина, нещата са много по-сложни, понеже сравнението с Гърция създава асоциации с кризата, фалита и хаоса в обществото на латиноамериканската страна след 2001. Преди известно време Алексис Ципрас извика в парламента: „Добре би било да се бяхме превърнали в Аржентина”, но напоследък от СИРИЗА избягват да използват този пример с изключение на крайнолевите групи в коалицията.

В Буенос Айрес Алексис Ципрас ще се опита да се срещне с президента на Аржентина Кристина Кирхнер, а делегацията, която пътува с него – с президента на Централната банка – Мерседес Марко дел Понт. По време на престоя си лидерът на СИРИЗА ще изнесе реч пред членовете на Латиноамериканския съвет по социални науки CLASCO, който е един от най-влиятелните мозъчни тръстове на южноамериканския континент.

Според източници пътуването на Алексис Ципрас се провежда в координация с гръцкото външно министерство.

Обикновените гърци не изглеждат особено впечатлени от пътуването на лидера на опозицията в Бразилия и Аржентина. В социалните медии обаче реакциите са много и всекидневни. По-голямата част от потребителите не очакват нищо съществено и определят визитата като пътуване за коледно-новогодишните празници.

Фотоколажи, на които Алексис Ципрас е изобразен като паметника на Христос в Рио де Джанейро се редуват с шеговити коментари като: „освен че ще върне старите заплати Алексис ще доведе и бразилки в Гърция”.

„Ципрас  е още в Латинска Америка. Виж ти, в крайна сметка няма да ни върне към драхмата, а ще ни вкара в зоната на песото”.

„Алексис Ципрас търси нови партньори в Латинска Америка. За да оправдае коледното пътуване няма да се поколебае да се съюзи дори с инките и маите”.

Особено критични са тези, в които критикуват приятелските му отношения с президента на Венецуела Хуго Чавез, с когото обаче Алексис Ципрас няма да се срещне в рамките на това посещение. 

Категории: Политика СИРИЗА Алексис Ципрас Латинска Америка посещение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus