Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ксенофобията в Гърция расте

12 Септември 2012 / 11:09:54  GRReporter
1509 прочитания

Четирима души бяха арестувани след инициирането на импровизирана проверка на документи на народния пазар в Месологиос. Мъжете искали да видят разрешението за ползване сергия на 58-годишен търговец, който оτказал да им я даде. Собственикът на съседната сергия уведомил патрулиращите наблизо полицаи за самоинициативната контролна проверка от неупълномощени лица.  Представителите на реда успели да заловят на място двама от нарушителите.

Те са младежи на възраст 25 и 20 години и според публикациите в гръцката преса са членове на радикално националистката партия Златна зора. Малко по-късно във вторник заловили и другите двама участници в акцията, които са съответно на 24 и 43 години. Един от заловените е чужденец от гръцки произход, но поддържа горещо позициите на неонацистката партия за “чиста” Гърция.

Това е вторият подобен инцидент за по-малко от седмица на народния пазар на Месологиос. През уикенда група от Златна зора предвождана от депутата Константинос Барбарусис излезе на проверка около сергиите, за да се увери, че всички търговци на отворения пазар са гърци и с редовни документи. Основният лозунг, под който Златна зора провежда акциите си е “Край на черната търговия”. Те не οтричат, че действията им са насочени главно срещу чужденците, а не до такава степен към гърците, които имат роля в нелегалната търговия в страната.

Друг инцидент, който разтърси столицата тази седмица бе раняването на двама души и опожаряването на фризьорски салон, който е собственост на имигрант от Пакистан. Малкият бизнес се намира в столичния квартал Метаморфосис. В началото на месеца собственикът е получил заплаха, че ако не затвори магазина си и не се върне оттам откъдето е дошъл ще съжалява. Няколко дни по-късно витрината на магазина била счупена. В понеделник тази седмица в 10 часа вечерта във фризьорския салон нахлули около десетима души облечени в черно.

Според очевидец, който говори пред newsit.gr някой от нападателите носели маски на лицето, други не. Един от тях започнал да бие собственикът на фризьорския салон, а другият след като разменил няколко неучтиви думи с клиента, който пакистанецът подстригвал в момента на нападението, извадил нож и го намушкал в ръката. Жертвата с прободната рана е грък по професия таксиметров шофьор от квартала, който бил редовен клиент на малкия фризьорски салон.

 “Проблемът на страната не е Златна зора. Дори да изчезне партията, проблемът на Гърция няма да се реши, защото страната е станала протекторат на кредиторите си и няма никакъв суверенитет. Проблемът на страната е беззаконието и липсата на справедлива държава, която да налага закона”, оправдава действията на партията говорителят на Златна зора, Илиас Касидярис.

Категории: ПолитикаКриминална хроника златна зора престъпност нелегална търговия саморазправа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus