Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кръвната връзка между Златна зора и украинските неонацисти

03 Март 2014 / 15:03:05  GRReporter
1363 прочитания

Приликите между украинските фашисти и Златна зора са много. Няма да е преувеличение да се каже, че това,което се случва в Украйна днес е мечтата на златнозорците.

Графитите по стените на сградите в Украйна заявяват подкрепата на неонацистите към гръцките им съидейници. До символа на Златна зора стои символът на „Десен сектор”.

Макар че традиционно Златна зора поддържа връзки с руските националисти, няколко дни след убийството на Капелонис и Фундулис, украинските им съидейници се събират пред гръцкото посолство в Киев. С качулки и военни униформи издигат знамена на Златна зора и плакати със снимки на двамата убити златнозорци. Както разкрива вестник Етнос, депутати от  украинската неонацистка партия Свобода са пътували в Кипър на 27 ‘ни 2013, където са посетили офисите на  ЕЛАМ, братската партия на Златна зора.  Там се договаря съвместна дейност, а посещението е приветствано от Никос Михалолякос...

„Свобода” е най-известната националистическа партия на Украйна, която играе главна роля в уличните сблъсъци. Тя е следвана вярно от крайнодясната партия „Десен сектор”, към която принадлежат много украински неонацисти, които вече са на властови позиции. Тя води началото си директно от „групите за сигурност” през Втората световна война, които са създадени от нацистките завоеватели. Точно както се случва и в Гърция, където са създадени подобни групи, почитани всяка година от Златна зора.До 2004 „Свобода” е чисто национал-социалистическа, по подобие на партията на Хитлер. Обаче през 2012 се отрича от миналото и печели 8,5% на изборите- 37 места. По този начин крайната десница се включва в политическия живот на Украйна. С почти същия процент и същите методи действа и партията на Михалолякос през 2012.

Посещението в Кипър

„Десният сектор” включва лумпени разочаровани граждани хулигани с националистически и ксенофобски възгледи, както направи и „Синьото знаме”. На Илиас Панайотарос. Това не е единствената прилика между двете партии. По пътищата на големите градове украинските „щурмови групи” маршируваха, носейки шлемове и качулки, и държейки щитове. Целта на групите са чужденците и про-руски и про-европейски настроените. В същия момент, в провинцията  членовете на крайната десница, която има явна военна структура се обучават в празни казарми. Там те организират общежития и предоставят подслон „само на украинци”, където  ги обучават на  нацистката доктрина. Спонсорите  на организацията остават неизвестни.

Членовете на „Десния сектор” играят главна роля в събитията в Украйна. Въоръжени, те са на първа линия в битките с полицаите и окупацията на обществени сгради.

Посещението в Кипър

Близостта си с нацистката „Свобода” публично признават лидерите на Златна зора и на кипърския Национален народен фронт ЕЛАМ.По време на посещението на украинските депутати Андрий Мисенко и Юри Левченко в офисите на централното управление на ЕЛАМ в Лефкозия е подчертано значението на връзките между националистките движения, както и сътрудничеството което извира от идеологията им.

В речта си Стратос Караниколау, завеждащ международните връзки на ЕЛАМ представя „историята на Украинското националистическо движение както и как стигнаха днес до четвърта политическа сила в Украйна с 37 депутати”, правейки паралели със Златна зора. В заключение, председателят на ЕЛАМ Христос Христу предаде поздрави от Никос Михалолякос  и посочи „общите неща между украинския и гръцкия народ”.

В коментарите си в националистическите страници е видими завистта им за ролята, която играят крайно десните там, а някои заявяват, че ще пътуват на украинския фронт...

Затова като анекдот звучат изявленията на златнозорци за „смъртната опасност за гърците в Украйна”. Те закъсняха но се принудиха да се обърнат срещу идеологическите си събратя.

Както се опитват да убедят, че свастиката е древногръцки символ а не нацистки, а поздравът „Хайл Хитлер” е просто вдигната на ръка към господ за пореден път златнозорци се отричат от нацисткия си профил и „забравят” приликите си със „Свобода”.

 

Категории: Златна зора Свобода украински неонацисти Десен сектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus