Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Кърваво“ великденско пълнолуние

14 Април 2014 / 16:04:07  GRReporter
1901 прочитания

Три зрелищни събития ще се случат в небето в понеделник и вторник от Страстната седмица, при това с малък интервал помежду им.

По-конкретно ще настъпи пълно лунно затъмнение, което обаче няма да се вижда от Гърция. Освен това Марс ще се приближи максимално до нашата планета, и накрая, тази вечер ще има пълнолуние, което се нарича „Великденско“, тъй като е първото след пролетното равноденствие.

По време на затъмнението Луната ще придобие впечатляващ тъмночервен цвят, тъй като ще мине през сянката на Земята.

На какво се дължи този странен червен цвят? Както обяснява пред вестник „Неа“ Дионисис Симопулос, директор на Планетариума, когато Луната се намира напълно в сянката на Земята, отражението на слънчевата светлина върху нашата планета достига до Луната и я оцветява със странен керемиден цвят, която кара спътника да изглежда „кървав“.

Датата на това пълнолуние се използва традиционно за определянето на датата на Великден, който по тази причина е подвижен празник. Тази година великденското пълнолуние и според Григорианския и според Юлианския календар се пада в една и съща седмица, затова и православните християни и католиците ще отбележат заедно Великден на 20 април.

Пълното лунно затъмнение няма да е видимо от Гърция, ще може да се наблюдава главно от Северна и Южна Америка и Тихия океан. Явлението ще се наблюдава във вторник от 09.00 до 12.00 ч., гръцко време.

Ще последват още три лунни затъмнения, също „кървави“, на 8 октомври тази година и на 4 април и 28 септември 2015, които ще образуват „квартет“ от затъмнения, каквито се случват от време на време (и които някои суеверни свързват с катаклизми и нещастия).

Освен това няколко часа преди затъмнението, в понеделник следобед, около 16.00 ч. гръцко време, Марс ще достигне на разстояние 92,4 милиона километра от Земята (спрямо 150 милиона километра, колкото е разстоянието от Земята до Слънцето), в резултат на което в понеделник вечерта ще изглежда толкова светъл, колкото Сириус, най-светлата звезда на небосклона.

Това ще бъде най-близкото разстояние, на което се е приближавала червената планета до Земята от 2008 насам, макар че по-рано, през 2003, Марс бе достигнал още по-близо до планетата ни, на 55,7 милиона километра, според Space.com.

За любителите на астрономията в понеделник, в 21.00 ч. гръцко време, малко преди затъмнението, Луната ще премине на три градуса южно от яркия Марс, и така двете небесни тела ще образуват красив светлинен „дует“, ако разбира се, временната облачност позволи наблюдението.

На 8 април пък жителите на Земята станаха свидетели на още едно интересно явление - Марс, Земята и Слънцето застанаха в една линия, нещо което се случва на всеки 26 месеца.

 

 

 

Категории: лунно затъмнение великденско пълнолуние Юлиански календар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus