Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Круизно пристанище на Пирея в плановете на Самарас

10 Януари 2013 / 12:01:43  GRReporter
1845 прочитания

Пристанището на Пирея създава специална марина за круизи на принципа на публично-частното сътрудничество. Това е една от основните задачи на правителството за 2013 като част от програмата за стимулиране на икономическия ръст. Досега круизните кораби минаваха през Пирея на път към други пристанища. Новият проект предвижда пристанището до гръцката столица да се превърне в крайна и начална точка на нqкои от най-големите морски туристически кораби, като донесе значителни облаги за бизнеса и развитието в района.

“Има много голям интерес към строителната част на проекта, но още по-важно е да отбележим, че има много висок интерес от компаниите, които се занимават с круизни пътешествия в световен план”, казва заместник-министърът на икономиката и развитието Нотис Митаракис. Той подчертава, че разработването на круизно пристанище на Пирея ще донесе между осем и десет пъти повече средства за региона от сега. В първите шест месеца от тази година ще стане ясно кой район на крайбрежния град ще бъде избран за създаване на проекта. Ще последва конкурс за избиране на изпълнители и проекта ще бъде задействан.

Амбициозната програма на правителството на Андонис Самарас не спира дотам. През април ще се подновят дейностите по изграждане на четири ключови  за националната транспортна мрежа магистрали, а летището Кателиу на остров Крит ще бъде пуснато на концесия до края на годината.

Градският транспорт в Атина също е включен в програмата за стимулиране на икономическото развитие. Третата линия на метрото “Дукисис Плакентиас-Егалио” ще бъде разширена с шест нови метро станции до юни тази година. Първите две (Перистери и Атуполи) ще бъдат пуснати в действие още през април, а до началото на лятото метрото ще достига до лазурните брегове на квартала Вулягменис, където се радват на средиземноморските вълни гражданите и гостите на Атина.

През юни ще се проведе и конкурс за фирма, която да въведе електронните билети познати от големите европейски градове като Лондон и Берлин, а новите системи ще бъдат въведени поетапно от 2014.

Към Фонда за управление на държавната собственост, който отговаря за приватизационната програма в Гърция са включени и двете фирми, които управляват държавните железници – TRAINOSE и ROSCO. Тяхното предлагане на стратегически инвеститори се очаква да започне през пролетта, след като проектът за приватизация бъде одобрен от Европейската комисия. През януари правителството иска да приеме закон за либерализация на пазара на въздушния транспорт и незабавно да започне разработването на островните летища. Подобни закони ще бъдат приети и управлението на градските води и за националните пощи. Те целят да премахнат юридическите пречки пред приватизацията на фирмите, които предлагат основни обществени услуги.

Цялата приватизационна програма се очаква да предизвика ново цунами от стачки и протести в Атина. Правителството е решено, че няма да промени плановете си, въпреки заплахите на ключови синдикати, които не винаги се оказва, че действат в защита на общото благо.

Един от най-драстичните случаи на сблъсъци между държавата и синдикатите на полето на приватизациите бе продажбата на част от пристанище Пирея. В продължение на година и половина и поредица от схватки между синдикалистите и полицията за борба с обществените безредици, проектът премина и COSCO станаха собственици на един от трите товарни кейове на пристанището. След две години работа данните сочат, че обемът на контейнерите, които частното пристанище поема се е удвоил и тенденцията за 2013 е той да се увеличи.

Данните за 2012 сочат, че през пристанището управлявано от китайците са минали над два милиона контейнера, които са насочени след това за Европа, пазарите на черноморските страни и източното средиземноморие. Наемът, който държавата е получила от концесията с COSCO за една година е 28 милиона евро. Плановете на фирмата за 2013 са да увеличи обема на внасяните контейнери на 2,5 до края на годината.

Категории: Икономика круизи икономически ръст Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus