Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата удари тежко веригите за бързо хранене

21 Февруари 2013 / 17:02:36  GRReporter
1643 прочитания

Подобно на много други браншове, заведенията за обществено хранене също бяха сериозно наранени от удара на фискалната консолидация. Според данните на Hellstat за 2012 оповестени тази седмица, заведенията за продажба и доставка на пица по домовете са пострадали най-много. Спадът в техния оборот е достигнал 30% в сравнение с периода преди кризата. Традиционните за Гърция сувлакита (шишчета и дюнери) са понесли загуби и намалението в оборота при тях е 28%. Заведенията тип fast food също не са успели да задържат интереса на потребителите и въпреки ниските си цени, оборотът им е намалял с 26%. Веригите за продажба на сандвичи, банички и кафе са загубили 24% от оборота си преди началото на кризата. В същото време статистическите данни сочат, че един на всеки четирима в този бранш е загубил работата си.

“Кризата накара гърците по-често да си готвят леща и мусака в къщи, отколкото да си поръчват храна по телефона или да ядат навън на крак”, коментира резултатите от проучването на Hellstat млада домакия от столицата. Веригите и заведения за обществено хранене използват различни стратегии за привличане на потребители – часове с намалени цени (happy hours), по-ниски цени за online поръчки, безплатни подаръци и промоции за поръчки над определена стойност. Въпреки, че впрягат всички познати средства на маркетинга, за да запазят или увеличат своята клиентела, спадът на оборота им е неизбежен. Свободният доход на гръцките е спаднал наполовина при работещите, а безработицата е три пъти по-голяма в сравнение с предкризисния период.

В анализа отбелязват, че в сектора на бързото хранене са направени и някой значителни рокади, които също променят хода на пазара. Компанията Applebee's буквално прекъсна дейност без да предупреди на време служителите си, след като стана ясно, че дълговете, които е натрупала не могат да бъдат погасени по никакъв начин. Нещо подобно се случи и с британската верига Costa Caffee, която закри дейност само няколко години след откриване на първия си магазин в Атина. Централата на McDonald's продаде 19-те си фирмени обекта на компанията Premier Capital, които оперират заведенията за бързо хранене на марката в Малта, Естония, Литва, Латвия и в Гърция от 2011.

От Hellstat са направили представителна извадка от финансовите резултати на 229 хиляди предприятия. Общият обем на оборота е 407,8 милиона евро, а намалението му е достигнало 11,5%. Печалбата преди данъци, такси и лихви се е сринала със 70% в сравнение с предишната година и е достигнала само 6,9 милиона евро. Загубите на McDonald's преди данъци и такси са скочили на 21 милиона евро през 2011. За сравнение през 2010 те са били само три милиона евро.

Специалистите от сектора поясняват, че заведенията за обществено хранене трябваше да понесат не само свиването на потреблението, но и трите повишения на ДДС. От осем на сто, то достигна 23%, което неизменно се отрази отрицателно на клиентския джоб. От Съюза на веригите за обществено хранене предупреждават, че ако правителството не намали ДДС за таверните, ресторантите и останалите заведения за публично хранене, в страна  ще затворят общо шест хиляди търговски обекти, а без работа ще останат над 70 хиляди души. Засега фалиралите предприятия от сектора са около 4,5 хиляди, като са загубени над 35 хиляди работни места.

След широки дебати в публичното пространство стана ясно, че правителството обсъжда вариант да намали ДДС за туристическите и хранителните услуги от 23% на 19%. Съюза на веригите за обществено хранене реагира рязко на това предложение като го обяви за безсмислено. Бизнесмените от сектора отбелязват, че ако Гърция наистина иска да е конкурентна със своите туристически услуги, които включват в себе си общественото хранене, то ДДС ставката трябва да се намали на 7% или 10%.

Категории: ИкономикаПазари обществено хранене криза Гърция спад в оборота
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus