Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата спаси частното застраховане

07 Август 2014 / 14:08:55  GRReporter
805 прочитания

В периода 2008-2013 частното застраховане в Гърция изгуби 22% от своята дейност, както и 5,2 милиарда евро в края на 2008, които намаляха до 4 милиарда евро в края на 2013.

Въпреки това множество инвестиционни фондове желаят да инвестират в гръцкия застрахователен пазар, тъй като предвиждат сериозни перспективи за неговото възстановяване и развитие.

Както обясняват от бранша, социалната държава е рухнала. Разходите на държавата за пенсии, лекарства, социални помощи и други болнични разходи, през последните години са намалели с 13 милиарда евро (от 50 милиарда евро през 2009 до 37 милиарда евро през 2013).

Да запълнят този вакуум са призовани частните застрахователни компании и първите сигнали вече са окуражаващи, тъй като секторът „Здравеопазване“ във всички застрахователни компании бележи годишен ръст от порядъка на 20%.

Също така международната практика за преминаване на пенсионната система от преразпределителна към капиталова, и от система на фиксирани социални плащания към система на фиксирани пенсионни вноски, вероятно ще се превърне в още едно поле за действие на застрахователните компании.

Показателен е фактът, че средният индекс за съотношението в осигурителната система преди кризата е бил 1,7 работещи на 1 пенсионер, което е по-ниско от съотношението 2 към 1, смятано за жизнеспособно, и много по-ниско от съотношението 3 към 1, което се изисква, за да бъде здрава системата.

Освен това към демографския проблем в Гърция и невъзможността на бюджета да финансира дефицитите в пенсионните фондове бяха добавени високите нива на безработица и програмата PSI.

Също така секторът „Автомобилно застраховане“ е престанал да носи щети поради намаляването на движението на автомобили и ограничаването броя на произшествията и сега е един от най-печелившите, а чрез застрахователното покритие на около 500-те хиляди незастраховани автомобила, той ще стане още по-стабилен.

Перспективите

Гърция е една от страните в Европейския съюз с най-малко проникване на общото застраховане, като показателят застрахователно проникване спрямо БВП на страната е от порядъка на 1,2%, изпреварвайки единствено Румъния и Литва.

Според последните данни от 2012, средният показател застрахователно проникване при общото застраховане спрямо БВП в 27-те страни-членки на Европейския съюз, е 2,44%. Обединеното Кралство, Словения, Франция, Холандия и Австрия са първите пет държави с най-висок показател застрахователно проникване при общото застраховане спрямо БВП в Европейския съюз.

Освен това Гърция е един от застрахователните пазари в Европейския съюз с най-малко проникване в областта на животозастраховането и здравното застраховане, като процентът на въпросните застраховки спрямо БВП възлиза на 1,02%. След Гърция по този показател се нареждат само Литва, Естония, България, Румъния и Латвия, докато средната стойност за Европейския съюз е 5,5%. В рамките на Европейски съюз най-голям е този дял в Обединеното Кралство, Финландия, Дания, Франция и Швеция.

 

 

Категории: частни застрахователни компании криза инвестиционни фондове инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus