Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата направи гърците въздържатели

13 Ноември 2014 / 16:11:29  GRReporter
1053 прочитания

Икономическата рецесия в Гърция е намалила консумацията на спиртни напитки на доста ниски нива, особено що се отнася до употребата им в заведения, пише гръцкият всекидневник “Катимерини”.

Последователните увеличения на данъците, както и на акциза, който от 2009 е нараснал със 125 на сто и вече стига до 25,50 евро за литър алкохол са основните причини за спада на потреблението, сочат резултатите от изследване на компанията Infobank Hellastat. Заслужава да се отбележи, че акцизът на произведените в Гърция напитки е почти на половината на този, който се налага на вносния алкохол - около 12,75 евро за литър.

Въз основа на пазарни преценки, общата консумация на алкохол през 2013 е спаднала под 120 000 хектолитра. През 2008 тя е достигнала до 226 000 хектолитра. Следователно спадът е от около 45 на сто от периода преди началото на икономическата криза.

Все пак, намалението през 2013 е доста по-ниско в сравнение с това през предишните години. Най-голям спад се отчита в консумацията на уиски (30 на сто от общото намаление) и узото.

Потреблението на местно произведени напитки следва спада на вносните. През 2013 са били консумирани 57 371 хектолитра гръцки алкохол – количество, по-ниско със 7,1 на сто в сравнение с 2012. Консумацията на узо миналата година е била 33 283 хектолитра и е отчела спад от 4,5 на сто. Наблюдава се обаче забавяне на спада след рекордното понижение от 27 на сто през 2012.

Въпреки това дейността на гръцките дестилерии през 2013 показва стабилизация. Общото произведено количество алкохол се е повишило с 1 на сто и е достигнало до 167 860 хектолитра благодарение и на износа. Това показва, че компаниите в сектора, и особено производителите на узо са успели да се защитят от спада на вътрешното потребление за сметка на търсенето в чужбина.

Основните фактори, които са повлияли на поведението на гръцките потребители са ограничените доходи и високите цени на алкохола. Това сочи и промяната в предпочитанията от по-скъпите вносни алкохолни напитки към по-евтини, като бира и вино, както и към гръцки питиета като ципуро и узо. Дестилериите и фирмите за продажба на едро обаче не са се възползвали напълно от тази промяна, тъй като гръцките потребители са се насояили най-вече към по-евтините наливни напитки.

Паралелно с това увеличението на данъците е предизвикало бъро нарастване на контрабандата и фалшификацията на алкохол, които причиняват нелоялна конкуренция и загуби за държавната хазна. Незаконните практики се ширят най-вече в производството на ципуро, поради факта, че остарялото законодателство позволява на хиляди малки производители да дестилират алкохол без никакъв контрол.  

Категории: ИкономикаКомпании алкохол консумация дестилерии акцизи вносен алкохол малки производители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus