Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата измести инвестициите от финансите към производството

11 Октомври 2012 / 20:10:44  Виктория Миндова
2486 прочитания

Влошаването на финансовото състояние на Гърция и мрачните перспективи в средносрочен план накараха много предприятия в страната да потърсят по-привлекателна бизнес среда в съседни държави. Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов говори специално пред GRReporter и представи сравнителните предимства на България и ключовите сектори, които дават възможности за развитие и печалба.

Кои са предимствата на България пред нейните съседски? Защо инвеститорите да предпочетат нашата страна пред Румъния, Сърбия или Турция?

Изборът на страна зависи главно от сектора, в който се правят инвестициите. Факторите, които определят инвестиционния интерес са свързани с разходите за труд, с разходите за ток или за земя. Например в химическата промишленост инвестициите са насочени главно към машини, оборудване и цената на електричеството играе важна рола. България има предимство в това отношение в сравнение с други европейски страни, защото цената на тока е доста по-евтина от средноевропейските нива. За индустрии свързани с производство на стъкло, цимент и друг подобен тип производства това е един много важен фактор. За индустрии, които са свързани с леката промишленост като текстил и облекло основна роля играе цената на труда. В сектори на информационните технологии най-важна роля играе подготовката и нивото на познания на персонала. България е изградила традиции в IT-сектор и по-точно в разработката на софтуер. В областта на аутсорсинг има много фирми, които разчитат на персонал с конкретни познания и ползване на много езици, без значение дали става въпрос за по-стандартните езици като английски и немски или по-екзотичните като скандинавските, холандски и други езици.

Един от факторите, който е важен за България и се разглежда не винаги на първо място, но играе сериозна роля е макроикономическата стабилност на страната. Разбира се една фирма никога не отива в конкретна държава, само защото държавата има добър кредитен рейтинг или защото има нисък държавен дълг. В избора на това къде да се инвестира се взимат предвид фактори като данъчното облагане, цената на труда и на суровините. Все пак ако в една държава дълго време има политическа или финансова нестабилност, високи дефицити или рецесия, това рано или късно дава отражение върху бизнеса.

От тази гледна точка от държавите съседни на нас, България има предимство. Макроикономическите показатели остават стабилни и на добро ниво. Разходите за правене на бизнес са ниски и качеството на произведената продукция е на добро ниво. Както разбирате, ако цената беше единствено решаваща, то нямаше да се произвежда никъде другаде освен в Индия и Китай. С други думи България предлага един много добър баланс между цена и качество на производството. Като казваме цена включваме и данъците и таксите, които например са по-добри от тези в Румъния. Те може да са горе-долу на същото ниво като в Сърбия, но пък ние сме членове на Европейския съюз. Цената на земята в България също има много конкурентни цени, без значение дали говорим за индустриални, строителни или земеделски цели. На трето място е важно да се отбележи стратегическото разположение на България. Страната дава лесен достъп както към Европейския съюз, така и към Русия и държавите от близкия изток през Турция. През България минават пет от основните транспортни коридори на Европейския съюз, което е белег за значението на страната като логистичен център. За страните извън Европа ние се опитваме да представим предимствата на България като входна точка към Европейския съюз.

Кои са стратегическите сектори, които смятате, че имат потенциал за развитие в България?

Преди две години дадохме задача на голяма компания да направи подробен анализ на възможностите на българската икономика. Резултатите показаха осемте най-перспективните сектори, които дават най-голяма възможност за развитие и ръст. Те са машиностроене и по-точно транспортното машиностроене, химическа промишленост (органична и неорганична) електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, транспорт и логистика, информационни технологии (разработване на софтуер), аутсорсинг и медицински туризъм. Тези сектори бяха избрани поради някои определени географски, природни дадености, които са уникални за България, както и добра комбинация от разходи и работна ръка.

Електрониката и промишлеността започнаха да се разрастват сериозно в последната година. Ако в периода преди кризата за периода 2001-2009 инвестициите бяха основно насочени към финансите, недвижимите имоти и търговията. Съчетанието между тези три сектора заемаше между 60%-90% от потока на чуждестранните инвестиции в зависимост от годината, в която се отчитат. След 2009 интереса към тези три сектора почти изчезна. За сметка на това в производствените сектори като машиностроене и електротехника имаше доста голям интерес. След разгара на кризата много европейски фирми започнаха да преосмислят въпроси като това от къде доставят, къде преработват, къде е най-изгодно да позиционират заводите си и как точно работят те, в резултат на което се преориентираха към източна и югоизточна Европа. С други думи клиентската им база остава в западна Европа, но производството им се измества на изток, защото транспортирането е доста по-бързо от колкото ако производствената база се измести в Китай, а качеството е на сравнително по-добро ниво. Това може би е причината много от фирмите от областите на машиностроене, електроника и електротехника да се препозиционират тук. Качеството е по-високо, цената не е много по-различна, а времето за доставка е много по-малко.

Категории: ИкономикаПазари Агенция за инвестиции Борислав Стефанов Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus