Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата гони имигрантите от Гърция

13 Юли 2010 / 09:07:16  GRReporter
1931 прочитания

Икономическата криза удари семействата на имигрантите, които не могат да си намерят работа и следователно нито могат да си покрият разходите, нито да спестят пари, нито да задържат документите си за престой в Гърция. Тази година докладът Μigration Οutlook 2010 на Организацията за европейско икономическо сътрудничество установи, че безработицата сред имигрантите се е увеличила и е намалял процентът на стабилната трудова заетост.

Конкретно за Гърция изводът е, че потокът на имигранти е намалял като паралелно с това се наблюдава оттегляне от работните места и от страната, което си личи и от увеличението на броя на еднопосочните билети за завръщане, които си купуват хиляди емигранти, които досега живееха и работеха в Гърция. Ако това се потвърди Гърция за първи път от доста години пак ще отчете негативен демографски ръст, тъй като имигрантите в страната са главният фактор за неговото покачване.

Според доклада поколението, което в момента излиза в пенсия ще остави работни места, които в последствие няма да бъдат заети от по-млади попъления. Свиването на икономиките на страните-членки на ЕС се вижда ясно от данните, които представя изследването. Международната организация прогнозира, че за периода между 2010-2020 увеличението на населението, което се намира в трудовоспособна възраст ще бъде 1,9%, докато през предишното десетилетие е надминало 8,6%. Предполага се, че в Гърция ще намалеят имигрантите, но ще се свие и развитието.

В повечето държави местните и чужденците следват различни тенденции и реагират по различен начин на влошаването на условията на трудовия пазар, отбелязва изследването. Според данните жените-имигрантки са по-малко засегнати от кризата от мъжете, най-вече поради факта, че мъжете са повече на брой в ударените от кризата сектори като строителството.

В доклада се говори и за трудността, с която се сблъскват младите хора да влезнат на трудовия пазар, което важи в още по-голяма степен за младите имигранти и според организацията при тях вероятността да изпаднат от трудовия пазар е двойно по-голяма. Предложението отправено към европейските правителства е този проблем да стане приоритет и да се вземат мерки, така че да се избегнат дългосрочните последствия от едно евентуално изключване на тези групи от населението от трудовия пазар, което ще доведе до тяхното социално заклеймяване и до обществени вълнения.

Една от основните причини, които обясняват тази неблагоприятна прогноза за младите имигранти е, че те нямат достатъчни професионални умения винаги в сравнение с местните младежи на тяхната възраст. До момента общият извод от кризата е, че по-голямата част от тези, които имат средни възможности изпаднаха от пазара за разлика от хората с вискои квалификации.

 

 

Категории: АктуалноОбществоимигранти завръщане икономическа криза безработица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus