Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Криза и в гръцките таверни

29 Март 2010 / 10:03:46  Виктория Миндова
2941 прочитания

Финансовата стагнация и новата икономическа реалност в Европа доведе да спад в оборота и на класическите гръцки таверни. Традиционните заведенията за хранене заедно със забележителностите- наследство от древните елини и морския плаж са част от запазените марки на страната. Потоци туристи и местни жители целогодишно се наслаждават на сувлаки (шишчета), гиро и традиционната салата с фета, като изпълват таверните до късните часове на нощта.

Тази позната картина обаче в последно време започва бавно да се променя. Много гръцки семейства вече предпочитат да се събират около семейната маса в уюта на собственият си дом, защото месечният бюджет не позволява плащането на раздути сметки по таверните. „До преди година-две събирах поне веднъж в месеца цялото семейство в неделя и отивахме в любимата ни квартална таверна, а с приятелки се срещахме два-три пъти месечно навън, за да похапнем и да си поприказваме. Сега нещата се промениха,” казва за GRReporter възрастна жена-майка на две деца и горда баба на четирима внука. Тя разказва, че едно време цените в таверните са били народни и не се е считало за лукс да излезеш с приятели и/или семейство да хапнеш навън. „Цените се увеличиха доста в последно време, спряха малката пенсия, която получавах от мъжа си, а сега чувам, че искат да съкратят и моята пенсия. Макар и на стари години навиците се променят, ” признава тя. Задълбочаващата се рецесия в Гърция и общото спадане на стандарта на живот, неизбежно се отразява върху утвърдените до момента обществено-социални навици в страната.

Не по-малко притеснени са и собствениците на таверни, които в последно време отчитат чувствителен спад в оборота. Основните проблеми са повишаването на ДДС и акциза върху горивата, което се отразява върху крайната цена на едро на основните продукти. Независимо от въвеждането на последните извънредни мерки на правителството на ПАСОК, частните предприемачи предпочитат да не повишават цените допълнително, защото както казва с горчивина мениджър на малка таверна на площад Монастираки „клиентите съвсем ще престанат да идват.” Той пояснява, че дори туристите, които посещават стария център на Атина са се променили. Служителят признава, че поради централното разположение таверната винаги ще има работа, но оборотът е определено по-нисък, а печалбата също е спаднала поради завишените разходи. „Основният тип клиенти при нас са чужденците. За разлика от предишни години в последно време все по-рядко се решават да седнат на маса, предпочитат да си вземат нещо за хапване в ръка, защото цените са по-евтини. Ако се решат да седнат на маса в заведението, поръчките не са толкова големи, както беше преди,” казва той.

Проблемите в сектора на услугите не спират само до намаления оборот на таверните за съжаление. С новия туристически сезон идва периода и на сезонната работа, която за много гърци е важен доход. Резултатите от липсата на свободни средства, свития туристически поток и намалената клиентела ще ограничи и назначаването на сезонни работници и ще засили и без това нарастващата безработица в страната.

Категории: Криза Икономика Таверни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus