Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кристалина Георгиева: Гърция има една от най-добрите противопожарни авиобази в ЕС

17 Юли 2010 / 08:07:17  GRReporter
1131 прочитания

Гърция има един от най-добрите противопожарни авиобази в Европейския съюз, установи европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, която е на първото си посещение в Атина. Страната разполага с 53 самолети за борба с огнената стихия, които са съвременни и достатъчно разнообразни като модели, така че да реагират на различни ситуации при бедствия. Кристалина Георгиева разговаря с министъра за защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис, с министъра на екологията Тина Бирбили и с министъра на отбраната Евангелос Венизелос.
    “Гърция има горчив опит с пожарите и споменът за бедственото лято на 2007, когато загинаха хора бяха нанесени щети за 5 милиона евро все още не е забравен”, припомни еврокомисарката и съобщи, че Европейската комисия е отпуснала на Гърция 6 милиона евро, за да възстанови щетите от огнената стихия. На пресконференция в Министерството на външните работи Кристалина Георгиева подчерта, че все пак превенцията си остава най-добрата защита от унищожителната сила на пламъците.
    Посещението на еврокомисарката става в момент, когато от гръцката Гражданска защита алармират, че този уикенд е изключително голяма възможността за избухване на пожари поради високите температури и силния вятър. Властите призовават гражданите да не хвърлят незагасени цигари, да не палят огън на открито и да бъдат много внимателни особено в горските райони.
    Подготовка, превенция, навременно реагиране и възстановяване - това са четирите пилона на политиката по отношение на природните бедствия и кризи, обясни Кристалина Георгиева, която подчерта, че в период на икономически кризи, когато бюджетите са ограничени особено важна е ефективността на отделените средства. “Българското правителство има голямо желание да бъде решен проблемът с водите на реките Арда, Струма и Марица”, заяви тя и подкани правителствата в София, Атина и Анкара да се съберат на масата за преговори и да постигнат съгласие още повече, че в европейското законодателство проблемът с граничните води е много ясно регламентиран.
    На въпрос на GRReporter за българския бюджетен дефицит и процедурата, която Европейската комисия стартира срещу България Кристалина Георгиева, която е и един от най-добрите български икономисти с международно признание отговори: “България има един от най-ниските бюджетни дефицити в Европейския съюз, който се движи между 3,8 и 3,9 на сто от БВП на страната. Процедурата срещу нея е в резултат на по-строгите правила за контрол на обществените финанси, които Европейската комисия наскоро прие. Според тях беше учреден нов надзорен орган и България се оказа първата страна, срещу която той се задейства. Но тя със сигурност няма да е последната. Но тъй като световната икономическа криза все още не е отшумяла, винаги е полезно държавата да контролира разходите си”.
    “Гърция е пример за това как когато има ясна програма и правителството се ангажира да я следва бюджетният дефицит може да бъде овладян”, заяви на своя страна заместник-министърът на външните работи Спирос Кувелис. Той подчерта, че в периоди на кризи е особено важно съседните страни да си сътрудничат и да имат икономически ръст, защото само когато икономиката се развива, народите благоденстват.

Категории: Кристалина Георгиева пожари бедствияПолитикаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus