Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Криминално разследване срещу терористите от "Секта на революционерите"

22 Октомври 2014 / 16:10:00  GRReporter
817 прочитания

Прокурорът Елени Тулупаки е повдигнала тежки обвинения за нарушаване на антитерористичния закон срещу терористичната организация „Секта на революционерите“. Тулупаки е получила съдебната преписка, свързана с организацията, от Службата за борба с тероризма.

„Сектата“ е извършила четири удара от февруари 2009 до лятото на 2010, когато е застрелян журналистът Сократис Гиолиас до входа на жилището си в атинския квартал Илиуполи.

Повдигнатите обвинения са срещу неизвестен извършител, тъй като въпреки дългогодишното разследване на властите не са открити извършителите на терористичните атаки и убийствата на полицая Нектариос Савас и на журналиста Сократис Гиолиас.

Елени Тулупаки е обединила четирите съдебни преписки от нападения на организацията, за които е била поета отговорност, и повдига обвинения за организиране на престъпна група, предумишлено убийство, взривове, притежаване, изработване и използване на огнестрелни оръжия, ръчни гранати и взривни устройства с цел извършване на престъпления, при които е възможно да бъде нанесена вреда на държавата, да бъде изплашено населението, да бъдат нарушени основни конституционни политически и икономически структури. Обвиненията включват и изработването, снабдяването и притежаването на оръжия и взривни вещества за осъществяване целите на терористичната организация, както и кражбите в особено големи размери.

История на групировката

„Сектата на революционерите“ се появява на 3 февруари 2009 извършвайки нападение срещу полицейския участък в Коридалос. Тогава трима въоръжени стрелят по участъка с две картечници, един 9-милиметров пистолет и един автомат тип scorpion. Впоследствие тези оръжия се превръщат в „запазена марка“ на терористичната групировка. Отговорността за нападението е поета от „Сектата“ с прокламация, оставена на гроба на убитото от полицаи 15-годишно момче Александрос Григоропулос.

Две седмици по-късно, на 17 февруари 2009, четирима въоръжени стрелят по офисите на телевизия ALTER.

Следващият удар е първото убийство на „Сектата“.

На 17 юни 2009 в Патисия терористите застрелват полицая от Службата за борба с тероризма Нектариос Савас. 41-годишният полицай е прострелян осем пъти в служебния си автомобил, докато охранявал свидетел по делото срещу терористичната организация „Революционна народна борба“, и по-конкретно бившата съпруга на обвиняемия тогава Ангелетос Канас – София Кириакиду. При стрелбата са изстреляни общо 24 куршума. И този път „Сектата“ поема отговорността за убийството с прокламация, изпратена до вестник.

Последният удар на групировката е убийството на журналиста Сократис Гиолиас. На 19 юли 2010 на разсъмване журналистът е убит до входа на дома си, в който се намирала бременната му съпруга. Прострелян е от упор с 20 куршума.

Почти месец по-късно от „Сектата“ поемат отговорността за убийството отново с прокламация, като за първи път изпращат и снимка с арсенала на терористичната групировка (на снимката).

Категории: Секта на революционерите терористична групировка обвинения прокуратура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus