Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите поставят условия, за да се върнат в Атина

18 Ноември 2014 / 18:11:53  GRReporter
725 прочитания

Представителите на кредиторите на Гърция ще се върнат в Атина само когато бъдат изпълнени поетите ангажименти, заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

В изявления пред представителите на медиите в Брюксел тя подчерта, че преговорите с Атина ще продължат до момента, в който Европейската комисия не получи задоволителни резултати за ред политики и действия.

„Работим за успешното завършване на настоящия мониторинг, който ще открие пътя за приключването на програмата за бюджетна консолидация на страната”. Говорителката на Европейската комисия припомни също, че дискусията за епохата след края на меморандума за финансова помощ ще започне само когато бъде постигнато споразумение с членовете на надзорната тройка относно завършването на текущия мониторинг.

Според публикация в международното икономическо издание Bloomberg преговорите между гръцкото правителство и представителите на кредиторите за последните мерки, които трябва да бъдат предприети за отпускането на последния транш от помощния пакет се намират в задънена улица.

Агенцията се позовава на източници, които следят преговорите от много близо. Те твърдят, че гръцкият кабинет дава отпор на натиска от страна на тройката да намали с още 2,5 милиарда евро държавния бюджет за 2015. Поради създалата се безизходица е много вероятно Гърция да се озове без никаква подкрепа след 1 януари 2015, когато е официалният край на помощната програма, посочват те.

Според Bloomberg членовете на надзорната тройка са разярени от неспособността на гръцкото правителство да предприеме конкретни мерки, които да запълнят дупката в бюджета за следващата година. И това, въпреки че по-рано този месец бе предупредено за забавянето в изпълнението на поетите ангажименти от финансовите министри на еврозоната.

В тези условия Гърция е много вероятно да изпусне заседанието на Еврогрупата на 8 декември, на което се надяваше да постигне споразумение за необходимите действия, които да освободят последния транш от финансовата помощ и да поставят началото на дискусиите за „епохата след меморандума”.

Категории: Политика надзорна тройка кредитори преговори гръцко правителство финансова помощ бюджет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus