Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите охладиха оптимизма на финансовия министър

28 Септември 2013 / 12:09:43  GRReporter
1029 прочитания

Бюджет 2014 продължава да стои отворен, тъй като въпреки вчерашните четиричасови преговори в министерството на финансите с представителите на надзорната тройка, все още има доста въпроси за обсъждане.

Високопоставен служител на финансовото министерство отбеляза, че «има още области за проучване», като посочи три характерни примера, за които не е постигнато съгласие с тройката. При това, според него, тези разногласия «са свързани с милиарди евро». По-конкретно става въпрос за следните въпроси:

- законопроекта за единния данък върху недвижимото имущество от 2014

- инициативите, които трябва да бъдат предприети по отношение на осигурителните фондове (на днешната среща присъства и главният секретар на министерството на труда)

- оценките на Дирекция „Главно счетоводство” за «данъчното съответствие» (увеличаване на данъчните приходи поради постепенното възстановяване на икономиката).

На другия полюс бе постигнато съгласие да не бъде облаган с извънреден данък бизнесът в полза на Организацията за осигуряване на свободните професии, както и да не бъде прилагана единната щатна таблица за униформените служители.

Според представители на финансовото министерство, «не отговарят на реалността» слуховете, че в бюджета за 2014 има дупка в размер на 5 милиарда евро, която трябва да бъде запълнена с нови мерки.

Приключването на въпроса с бюджет 2014 се свързва вече с внасянето в парламента не на проектозакона, а на окончателния план за него, което ще стане на 7 октомври.

Що се отнася до бюджет 2013, високопоставеният служител на финансовото министерство отбеляза, че „явно сме много близо до приключването на въпроса, тъй като има консенсус по основните показатели. Рецесията ще достигне 4% и за 2014 се предвижда минимално увеличение на БВП с 0,6%. Същевременно според съществуващите данни, първичният излишък се очаква да достигне 100 милиона евро”.

Засега не е ясна датата на отпътуване от Атина на ръководителите на тройката, които ще посетят страната отново след срещата на Eurogroup на 14 октомври. В Гърция обаче ще останат техническите екипи, които ще продължат преговорите с представителите на министерствата.

В събота се очаква още една среща в министерството на финансите след разговорите на тройката с премиера.

При следващото посещение на тройката ще има отговор на въпроса за мобилността на държавните служители

При следващото си посещение в Гърция представителите на тройката ще отговорят на искането, поставено от министерството на административната реформа, за удължаване на срока във връзка с «втората вълна» на мобилност на 12 500 държавни служители, както и на останалите въпроси, поставени от ресорния министър Кириакос Мицотакис на вчерашната двучасова среща между двете страни.

По време на преговорите министерството на административната реформа наблегна на факта, че поставените цели са били постигнати, когато е бил удължен срокът за «първата вълна» на мобилност.

Както и при предишната среща, така и вчера, Мицотакис поиска от представителите на международните кредитори малка отсрочка (от два-три месеца) за «втората вълна» на мобилност, за да бъдат постигнати поставените цели по възможно най-добрия начин.

СИРИЗА: Кредитори и правителство „осакатяват” държавата

Депутатът от СИРИЗА Алексис Митропулос нарече важно вчерашното решение на Държавния съвет, с което се обявява за противоконституционен т.нар. трудов резерв в публичния сектор. Според депутата, това решение е знак, че ще бъде обявен за противоконституционен и режимът на мобилност, «който кредитори и правителство обсъждат сега, осакатявайки по този начин гръцката държава».

Това решение е много важно, но още по-важна е демократичната борба срещу катастрофалната политика на меморандумите, добавя той и завършва: «Наближава часът на левицата, заедно с гръцкия народ зад кулисите».

Трябва да се отбележи, че членовете на Държавния съвет обявиха за противоконституционна мярката за предпенсионна мобилност на служителите от същинския публичен сектор, които са наети по трудово правоотношение на публичното право. Според Държавния съвет, т.нар. трудов резерв противоречи на член 103 от Конституцията и на конституционния принцип за равенство на гражданите, а една от съдиите сметна, че той противоречи и на конституционния принцип за меритокрацията.

Независимите Гърци: Мицотакис иска да спечели време, за да прегрупира силите си

Депутатът от партията на Независимите Гърци Марина Хрисовелони отправи критики към министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис:

« Мицотакис посреща програмата за мобилност в държавния сектор с военни методи и техники. Срещата му с тройката го потвърди ясно: той иска да спечели време, за да прегрупира силите си и да нападне отново, и то още по-яростно, хиляди държавни служители».

 

 

Категории: преговори надзорна тройка финансово министерство бюджет 2014
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus