Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите дават последен шанс на Гърция

10 Юли 2012 / 15:07:28  Виктория Миндова
1790 прочитания

Правителствената програма представена от премиера Андонис Самарас заедно с договореностите в Меморандума за финансова помощ се очакват да станат пътеводител за реформите в Гърция. На нея залагат не само трите управляващи партии, но и мнозинството от гръцкия народ, който се довери на политическата коалиция да спаси страната от пълен финансов крах. GRReporter потърси мнението на Марина Папанастасиу, която е преподавател Копенхагския бизнес университет, за да коментира до колко изпълнима и ефективна изглежда програмата на Самарас за изход от икономическата криза.

 

Правителството представи програмата си за действие през този мандат и в нея са засегнати главно приватизациите, инфраструктурните проекти и сливанията. Смятате ли, че тези мерки са достатъчни, за да изведат Гърция по пътя на икономическия ръст?

Зависи от начина на изпълнение. Това, което направи сега правителството е най-логичното – върна обратно в програмата на държавното управление неща, които бяха забравени в последните две години с двата Меморандума за финансова помощ. Основните точки на програмата на новото правителство са в правилна посока, защото не може отново преговорите да започнат само с темите за намаляване на заплатите и уволненията на държавните служители. Трябваше да сложат на масата и новите предложения, които са заложени в договорите с кредиторите (приватизирания и инфраструктурни проекти) и са основен пилон на икономическия ръст. Приватизацията сама по себе си не е достатъчна. Държавата трябва да се убеди, че продадената публична собственост ще отиде в правилните ръце. С приватизиранията трябва да се установи, че фирмата ще приложи ново ноу хау, ще се създадат специализирани работни места и ще има вторичен положителен ефект върху икономиката (spin over).

В момента правителството сложи на масата приватизациите на някои държавни предприятия по модела, по който се извършват и в останалия свят, но трябва да се разгледа и темата за оздравяване на данъчната система, която е сериозно заболяла. Данъчната система в Гърция трябва да се опрости и да се стабилизира.

Промените в данъчната система са в програмата на всяко правителство. Засега се чуват някои предложения по темата, но тристранното правителство не е изяснило още какво точно смята да прави с данъчната реформа. Кои според вас са незабавните мерки, които трябва да се предприемат, за да може данъчната система да подкрепи икономическото оздравяване на Гърция?

За да помогне на икономическия ръст, данъчната система трябва да е опростена, ясна и справедлива. Това е много лесно да се каже, но е много трудно да се постигне. И нямам предвид, че е трудно навсякъде в света, а главно в нашата страна. Иска ми се да вярвам, че се движим към постигане на тези цели. Нямаме много алтернативи. Ако данъчното законодателство не е конкретно, ясно и стабилно и се променя през ден както е напоследък се създава нестабилност на пазара. Той не съставен само от предприятията, но и от домакинствата и от потребителите като цяло. Моето впечатление е, че сега се опитваме да поставим най-сетне една стабилна база, върху която страната да стъпи. Първо трябва да убедим, че сме стъпила на пътя на макроикономическата стабилност и след това може да се говори за развитие.

Правителствената програма включва сливане и закриване на публични организации, за да намали разходите в бюджета, но се обявява категорично против уволненията на държавни служители. Смятате ли, че това е устойчив начин да се съкратят държавните разходи?

Държавният сектор е един от наболелите проблеми на гръцката икономика. Запозната съм със списъка на първите организации, които правителството предвижда да закрие и мога да ви кажа, че това са малки институции, които няма да променят нищо съществено във финансовия баланс на страната. Според мен правителството и премиерът са решили да се опитат да въведат реформите поетапно. Уволненията са много чувствителна тема. Ако премиерът започне от самото начало с уволненията, то неизбежно ще срещне голяма съпротива, както от опозиционната сила, така и от неговите сътрудници в правителството.

В някакъв момент обаче със сигурност ще трябва да се направи нещо по въпроса и без съкращения няма да има реално намаляване на разходите в държавния бюджет. Засега правителството залага на пенсионирането на служителите, но реформите в публичната администрация няма да минат без намаление на персонала. Въпреки това, държавата не може да уволнява наред, защото по този начин само ще засили вече дълбоката безработица. Трябва да се създадат условия съкратените от публичния сектор служители, между които има много добри специалисти да преминат към частния сектор, за да не се задълбочи кризата.

Тук не влизаме ли в един омагьосан кръг? От една страна държавният сектор живее на гърба на частния, който не може да възкръсне преди публичните финанси се оздравят. Излишните служители в държавния сектор засега не могат да бъдат “погълнати” от частния, защото Гърция е в петата си година на рецесия, а безработицата засяга почти една четвърт от работната сила на страната. Затова все още няма и реални уволнения от пренатоварената публична администрация. Къде е отговорът?

Категории: ИкономикаПазари реформи Гърция приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus