Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крайнодесните от Златна зора раздадоха хранителни продукти само на гърци

01 Август 2012 / 15:08:56  Анастасия Балездрова
1011 прочитания

На пазар наподобяваше от рано тази сутрин площадът пред гръцкия парламент. Малко преди девет членове на крайнодясната партия Златна зора заеха долната част на Синтагма и започнаха да раздават безплатно хранителни продукти. Но не на всички желаещи, а само на гръцки граждани, които показваха личните си карти, преди да получат продуктите.

Храните - картофи, тестени изделия, зехтин, мляко и детски храни, всички произведени от гръцки производители пристигаха постепенно. Младежи с черни фанелки и щампи с името на партията и гръцкото знаме ги пренасяха до импровизирания щанд, откъдето ги получаваха наредените на опашка социално слаби граждани. В раздаването на продуктите участваха и депутати от партията.

През щанда преминаха няколко стотици желаещи, които в голямото си мнозинство са симпатизанти на Златна зора и заявяваха открито, че са гласували за нея на изборите. Някои минаха по няколко пъти, за да вземат от всички продукти. Заедно с тях те получаваха по един брой на партийния вестник с едноименно заглавие.

Площадът бе изпълнен с автомобили и мотори на членовете на партията и се охраняваше от полицията. В атмосферата се усещаше напрежение, което се покачи, когато един от облечените в черно младежи отправи словесни нападки и открити заплахи към един мъж, който въпреки гръцката лична карта заговори на приятелите си на албански. Духовете се успокоиха едва след намесата на няколко негови съидейници и депутата Илиас Касидиарис.

Не закъсняха обаче да избухнат отново, когато малко след 12:30 полицаите информираха организаторите, че след като са приключили с раздаването на продуктите трябва да освободят площада. Тогава започнаха викове, начело с депутатите, които крещяха, че „ако бяхме имигранти нямаше да имате никакъв проблем да останем тук колкото искаме”.

Множеството започна да вика познатите лозунги „Кръв, чест, Златна зора” и „Гърция на гърците” и малко след това се разпръсна и напусна Синтагма.

Както стана ясно, сблъсъкът относно провеждането на активистката акция на конкретния площад е започнал от много по-рано. Крайните националисти всъщност успяха да проведат мероприятието, без да имат официалното разрешение на общинските власти. Аргументацията за отказа бе, че най-централният площад в страната не е най-доброто място за подобни акции. Общинарите дори предложиха на хората от Златна зора други места, също в широкия център на Атина.

„Социалната солидарност не е въпрос на показност. Раздаването на храна на площада пред парламента дава картината на един град, който се намира пред пълен разпад”, заяви за агенция АНА шефът на общинската пресслужба Георгиос Стаматопулос. Той допълни, че общината ще издаде съобщение, в което ще порицава незаконното окупиране на площада.

Реакцията на Златна зора беше рязка. В съобщение на партията се посочва, че отказът да се издаде разрешение за използването на Синтагма за тази цел е „жалка заповед за забрана на раздаването на хранителни продукти” от страна на „кмета на нелегалните имигранти” Георгиос Каминис.

„Отговорът бе даден от хилядите гърци, които получиха днес безплатно тонове гръцки хранителни продукти и се обявиха срещу общинските власти. Адвокатът на нелегалните имигранти няма никакъв проблем, когато Атина - един град с история става за посмешище от протестите на полуголи индивиди и контрабандната търговия на нелегалните имигранти. Още по-жалка бе реакцията на А-50 (директора на полицията Папаянопулос), който бе смутен от натоварените с продукти автомобили, но не се смущава никак от хилядите откраднати колички на пакистанците”. В заключение и на доста уличен език от партията посочват, че ще продължат да игнорират подобни забрани.    

Категории: ПолитикаОбщество Златна зораакция безплатни продукти общински власти площад Синтагма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus