Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крайнодесни погребаха с почести един от последните генерали на хунтата

31 Януари 2013 / 19:01:51  GRReporter
1252 прочитания

Крайнодесни, членове на Златна зора и привърженици на военната диктатура погребаха генерал Никос Дертилис, който бе един от организаторите на военния преврат през 1967. Той бе осъден на доживотен затвор за разстрела на 20-годишния опозиционер Михалис Мавроянис по време на студентския бунт в атинската политехника на 18 ноември през 1973.

Дертилис почина на 90 години и до последния си дъх не се е смятал за виновен, дори е искал обществото да му се извини, че е хвърлен в затвора. Запознати твърдят, че според показанията на шофьора на Дертилис, след като генерала екзекутира 20-годишния студент заявява с гордост, че за 45-те си години все още има точен мерник.

Реч на погребението изнесе митрополитът на Калаврита Амвросиос, който определи генералът от диктатурата като “смел гръцки брат” и “пример за подражание”. Той го е определи като национален герой от ранга на Колокотронис. На погребението присъстваха част от членовете на Златна зора. Между лицата зад ковчега можеха да се видят говорителят на неонацистката партия Илиас Касидиарис, депутатите Илиас Панайотарос, Панайотис Илиопулос, заместник-председателя на ЛАОС Георгиос Георгиу и Константинос Плеврис. Стилианос Патакос, който е последният жив представител на военната диктатура в Гърция е изпратил прощален венец на погребението. Христос Папас от Златна зора също отдаде последна почест, за който се знае, че е имал близки контакти с генерала. Бащата на Папас е бил офицер в режима на хунтата и тесен сътрудник на Георгиос Пападопулос.

Въпреки, че погребението се извърши под надзора на засилено полицейско присъствие, не липсваха инциденти. Поддръжници на хунтата изстреляха около 15 изстрела в знак на почит, когато спускаха ковчега на Дертилис. Присъстващите скандираха “Почит, почит към Никос Дертилис” и “Елас, гърци, християни”. Малко по-късно полицията залови 22-годишен мъж, за който се предполага, че е извършил изстрели. В него са били открити 21 гилзи и сгъваем нож.

Демократичната левица и СИРИЗА осъдиха почестите отдадени на погребението на генерала от военната хунта. Те заявиха, че то се е превърнало в представление насочено срещу демокрацията, а СИРИЗА обвини държавата в тихо съпричастие към “този празник на омразата”, както го определиха радикално левите.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus