Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крайната десница започна да преследва журналисти

28 Април 2012 / 11:04:12  GRReporter
1127 прочитания

Вчера следобед журналистът и издател на вестник „Петък, 13-и” Емилиос Ляцос бе отведен при прокурора с белезници на ръцете. Впоследствие обаче, малко след 20:00 ч. бе освободен. Прокурорът не му повдигна обвинения и възложи на следовател да бъде извършено предварително разследване.

Ляцос бе задържан от полицаите в централата на вестника и отведен в полицейския участък на Синтагма след жалба, подадена от Елена Дзули, съпруга на Панос Каменос, лидера на дясно-центристката партия „Независими гърци”.

Ляцос бе изправен пред прокурора за нарушаване на съдебно решение, според което във вестника не е трябвало да се споменава името на Елена Дзули.

Адвокатът на Ляцос Хрисантос Главас коментира задържането по следния начин : «не могат да арестуват журналист заради подобно нещо. Ако институциите функционират по този начин, то тогава журналистите не могат да изпълняват професионалните си задължения».

Реакцията на журналиста:

На излизане от Полицейския участък Емилиас Ляцос заяви: «ще се видим в съда. Казаното от Георгалас са негови собствени думи. По негово време не биха арестували журналист». Георгиос Георгалас е заемал различни ръководни постове по време на диктатурата в Гърция – 1967-1974.

Публикацията във вестника:

Вестникът на Ляцос публикува интервю с Георгиос Георгалас, един от основните идеолози на Хунтата, в което се споменава негов разговор с Панос Каменос, както и  съпругата му. Случаят е свързан с написването на книгата за терористичната организация „17-и ноември”, един стар и заплетен случай.

Откъсът, в който се споменава съпругата на Панос Каменос Елена Дзули е следният: «На следващия ден, 8 април, късно вечерта ми се обади Панос Каменос и ме помоли да говоря с втората му съпруга Елена, за да я убедя да го остави да се занимава с политика. Съпругата му беше против. Аз бях убедил и семейството му да го оставят да се занимава с политика. Действително говорих с нея по телефона. Впоследствие, на 10 юни, Панос Каменос ми се обади, за да ми благодари, че съм убедил съпругата му и че тя вече няма нищо против той да се занимава с политика. От тогава Каменос изчезна, нито ми плати, нито отговаряше на моите опити да се свържа с него…..».

Сега Георгалас обвинява лидера на „Независимите гърци”, че не му е платил за написването на книгата за „17 ноември”, както и за проучвания, които е извършил във връзка с това.

Пропуснатото в публикацията, което обаче се подразбира

Издателят на „Петък, 13-и” в своя публикация споменава, че Каменос е купил акции на стойност 9,5 милиарда драхми през 2000, а две години по-късно според данъчната му декларация, е отчел печалба в размер на 1 милиард драхми.

В подзаглавието към основната тема се отбелязва също така, че „през 1996 Каменос е бил обвинен за злоупотреби до степен углавно престъпление”.

Освен това се споменава и съпругата на лидера на „Независимите гърци” Елена Дзули, за която се казва, че «е била осъдена на 2 години затвор за фалшифициране».

Коментарът на Панос Каменос:

Лидерът на „Независимите гърци” коментира задържането на Емилиос Ляцос в профила си в Тwitter:

„Сега, с решение на правосъдието, Ляцос е задържан заради клеветите във вестника му „Петък, 13-и”. Край за клеветниците, ред е на фалшификаторите”.

 

 

 

Категории: арест журналист Емилиос Ляцос Панос Каменос Независими гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus