Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крах на Атинската борса - индексът се срина с 5 процента

13 Януари 2010 / 08:01:12  GRReporter
947 прочитания

Атинската борса се срина след предупрежденията на Брюксел за катастрофалното състояние на гръцката икономика, които предизвикаха паника сред инвеститорите. Индексът се сгромоляса с 5 процента за един ден и приключи на 2.199,53 пункта. Едрият бизнес понесе най-големи загуби - 5,70 на сто, средният загуби 4,55 на сто, а дребните предприятия поевтиняха със 4,32 на сто. Така само за един ден Борсата загуби цялата си печалба, реализирана през 2009 година.
    По браншове най-болезнено сривът се стовари върху банките, които загубиха 7 на сто от стойността на акциите си, застрахователните компании, които регистрираха спад от 6,83 на сто и компаниите за технологии, който приключиха със 6,40 на сто загуби. 26 от компаниите, регистрирани на Атинската фондова борса повишиха акциите си, на 24 акциите останаха непроменени и на 188 компании акциите се сринаха.
    Най-голяма загуба понесе Eurobank, чиито акции поевтиняха с рекордните 8,04 процента. Следват я Alpha Bank, чиито акции паднаха със 7,47 на сто и Националната банка на Гърция със загуба от 7,21 на сто. Паниката на инвеститорите се почувства и на пазара на държавните ценни книжа.
    Инвеститорският климат бе отрицателен и на останалите борси. В Лондон FTSE падна с 1,39 процента, в Париж CAC-40 отбеляза спад от 1,22 на сто, а във Франкфурт DAX приключи със спад от 1,36 на сто. Отвъд океана, на Уол Стрийт цените на futures също се движиха низходящо.

Категории: Атинска борса сривИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus