Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Крах на Атинската борса

25 Май 2012 / 18:05:35  GRReporter
1358 прочитания

Политическата нестабилност в Гърция, породена от несигурността какви точно ще са резултатите от изборите на 17 юни и какво ще означават те за Гърция, за еврозоната и за световната икономика срина Атинската борса. За черния петък допринесаха и слуховете за очакван фалит на страната, който ще се обяви още през този уикенд. Техен източник е японска банка, но много скоро това беше най-препредаваната новина в туитър в целия свят. Предшестващите я изказвания през цялата седмица на водещи европейски политици, че мястото на Гърция е в еврозоната, но това струва усилия, които закъсалата балканска държава все не успява да положи бяха допринесли много за нервността на инвеститорите. Като капак от вчера се заговори и за неизбежното включване и на Кипър в механизма за финансова подкрепа под надзора на Международния валутен фонд и Европейския съюз.
    Резултатът бе дневен срив от 3,45 на сто за индекса на борсата, приключването на деня на 485,18 пункта, която е най-ниската му стойност за цели 23 години. В по-ранните часове на деня  индексът за малко спря на 460 пункта и след това стигна до 445 пункта. Борсовите анализатори очакват през следващите дни индексът да падне до още по-ниски нива. Сривът на акциите прогонва и последните търсачи на бързи печалби и поставя управителните съвети на големите гръцки компании в отчаяние какво ще се случи, ако хаосът, несигурността и политическото лекомислие продължат и след 17 юни. До степен, до която се съмняват, че ще са в състояние да изплатят заплатите на служителите си следващия месец.
    Страхът от връщането на драхмата бе очевиден днес на атинската борса. Най-усърдно продаваха акции чуждестранните инвеститори. Най-нежелани се оказаха (за кой ли път!) акциите на банките, но и на големи компании, които се смятат за гръбнака на гръцкта икономика. Компанията Титан, със 100-годишна история на гръцката борса и присъствие на международните пазари преживя днес най-голямата си катастрофа. Акциите й се сринаха с 10,26 на сто за един ден и достигнаха 10,5 евро. Акциите на гръцкия бутилировач Coca-Cola Hellenic Bottling Company се сринаха със 7,38 на сто за един ден и достигнаха до 11,30 евро за акция. Повечето компании, включени в съвместния индекс на Атинската борса и Файненшъл Таймс FTSE-20 преживяха спад между 0,52 и 8 на сто.
       Атинската борса се връща към нивата си в периода 1987-1989, е коментарът за вестник Имерисия на Никос Костопулос, анализатор на банка Емборики. Поради кризисния момент препоръката му е да се изчакат няколко сесии на борсата, преди да се правят заключения. Ако обаче индексът не успее да отбележи рязък скок в следващите десетина сесии, което няма да е изненада за никого, за дълго време ще се задържи в диапазона 445-460 пункта.

Категории: атинска борса крах на индекса фалит на Гърция връщане към драхмата Кипър еврозона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus