Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кой се крие зад икономическата програма на СИРИЗА

05 Юни 2012 / 13:06:30  GRReporter
2502 прочитания

Светлините в залата за съвещания на третия етаж в партийните канцеларии на СИРИЗА на площад Кумундуру напоследък почти не изгасват. Там се намира „щабът” на икономическия екип на радикалната левица и всички онези, които определят нейната икономическа политика. Ключовата фигура в този процес е 65-годишният икономист Янис Драгасакис, който е и единственият представител на партията с правителствен опит. Човекът, който до 1991 е бил една от водещите фигури в Комунистическата партия и участва в лявата коалиция Синаспизмос от нейното създаване, на изборите през юни 1989 е бил избран за депутат от Коалицията на Левицата и прогреса.  Така Янис Драгасакис е участвал в правителството на Ксенофон Золотас като заместник-министър на икономиката.

Хората, които го познават го описват като „твърд и непреклоним по отношение на социалистическата перспектива”, но и тактически подвижен, понеже носел „реализма на всекидневието”.

Другото определение: „приземен в реалността” е свързано с образованието му. Янис Драгасакис е учил политология и икономика в гръцки и чуждестранни университети, работил е като изследвател и съветник в различни компании, бил е член на представителството на гръцкия парламент в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Именно той постави мярка в различните изказвания на членовете на СИРИЗА след изборите на 6 май, като посочи: „Ние не говорим за едностранни действия (по повод анулирането на меомрандума за икономическа помощ – б.а.). Напротив, признаваме, че сме структурно зависими от Европейския съюз. Затова говорим за предоговаряне на всичко, освен ако не бъдем принудени да предприемем едностранни действия”.

Въпреки това участниците в „икономическия квартет” на СИРИЗА не успяха да избегнат различията в своите изказвания. Освен Янис Драгасакис в него участват също икономистите Янис Статакис, Янис Милиос и Евклидис Цакалотос. Помежду им се появиха различия, но не от политическо и стратегическо естество, тъй като всички са съгласни, че меморандумът трябва да бъде заменен с национален план за изправянето на Гърция на крака. Разногласията им бяха свързани с начина и мерките, които трябва да предприеме едно ляво правителство „на ниво преходни промени”, както посочват от партийната централа.

Когато преподавателят по политикономия в университета в Крит Янис Статакис започна да се появява в телевизионни дискусии и да говори за фискална стабилизация и публични разходи, за които „не се изискват големи промени” той стана обект на лява критика от и извън СИРИЗА. Обвиниха го, че е „системен” и, че използва масово употребяваната терминология. Той обаче не изглежда подразнен от тези определения и признава, че позициите му са обладани от „неудържим прагматизъм”. Янис Статакис има дългогодишна академична кариера, по време на която е бил изследовател в университетите в Ню Йорк и Харвард.

От друга страна орговорникът за икономическата политика на СИРИЗА и преподавател по политикономия в Политехническия университет в Атина Янис Милиос бе по-склонен да се контрира. Преди изборите на 6 май той беше заявил: „На един голям брой компании, да кажем на няколко хиляди от най-големите компании в страната би могъл да бъде наложен данък от 1 на сто върху техния оборот. Той би внесъл над 1 милиард евро в държавната хазна”. Както посочват от партията, Янис Милиос винаги се е обявявал за нуждата от „алтернативно мислене” и е един от онези, които искат „да надхвърлят реализма на конкретния момент”. През октомври 1982 той е съучредил тримесечното издание за политика и икономика с името „Тези”, на което и до днес остава началник. В една от най-скорошните си статии той анализира приноса на Културната революция в Китай за комунистическото движение и марксизма.

На същата вълна е и 51-годишният преподавател в Икономическия университет в Атина Евклидис Цакалотос. Той е получил образованието си в Оксфордския университет и е преподавал в университета в Кент. Избран за депутат на изборите през май, той пледира за европейско решение на дълговата криза в Гърция и за нуждата от пилагане на политика на социална солидарност.

По време на създаването на предлагания от СИРИЗА план поколението на 30-годишните бе представено от Гавриил Сакеларидис, който е координатор на отдела за икономическа политика на партията. Той е бил човекът, който е бил запознат с всички писмени предложения на партийните представители за икономиката и с техните изследвания. Също така е изиграл и ролята на „подвижна библиотека” на икономическите данни при доказването на позициите. Той е получил образованието си в Икономическия университет в Атина, магистърска степен – в Ню Йорк, а днес е докторант по икономика в Атинския университет.

„Будното око” по въпросите за външноикономическата обстановка, който има данни за всичко, което се случва в останалите страни е бил Янис Евстатопулос. Той е икономист и научен сътрудник в Института за заетостта на Синдиката на заетите в частния сектор.

Приятелите на драхмата

Категории: Политика СИРИЗА икономически екип Янис Драгасакис евро Янис Статакис Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus