Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кой кой е в „списъка на Лагард”

05 Ноември 2012 / 17:11:00  GRReporter
2500 прочитания

Публикуваният преди 10 дни „списък на Лагард” продължава да предизвиква реакции в гръцкото общество. Дали в него се крият лицемери или честни граждани, лъжци или искрени укривачи на данъци. Когато списъкът се появи всички се спуснаха да търсят имената на известни личности. Оказа се обаче, че много от имената принадлежат на хора, които не са предполагали никога, че ще бъдат „разнасяни” по медиите, заради това, че са поверили парите си на швейцарските банки. Те със сигурност са се притеснявали да не би да видят името си във вестниците един ден. Познатите на обществото, както и „големите риби” реагираха веднага и заплашиха с жалки и съдебни искове.

Най-впечатлителното нещо в списъка са професиите на титулярите на сметките. Колкото и невероятно да звучи, повечето от жените са заявили, че са домакини. Техният брой е 187. Следват пенсионерите – 129 души, търговците – 103, бизнесмените – 95, машинните инженери – 87, директорите на фирми – 81, лекарите – 49, индустриалците – 44, адвокатите – 43, след което започват парадоксите.

По какъв друг начин би могъл да бъде определен фактът, че в един списък, който прелива от домакини  са упоменати имената на само 24 корабовладелци и 9 хотелиери. Преди известно време дори бе обявено, че една от описаните в списъка като домакини жена има банкови влогове в размер на 4 милиона евро.

Също толкова странно изглежда, че в списъка има двама служители в данъчни управления, трима държавни служители, двама от които работят във финансовото министерство, петима военни, 68 студенти и само девет души, които се занимават със застраховки, ремонти и посредничества на кораби.

Подобно се посочват имената на осем туристически агенти, четирима застрахователи, четирима журналисти и четирима издатели. Общо 2 059 титуляри на 2 846 банкови сметки с общи влогове 4,5 милиарда евро. Ето как реагираха някои от тях, според статия във вестник "То вима".

При бързия прочит на списъка окото попада веднага на името Никос Папандреу, които се споменава два пъти. Съвсем естествено е някой да помисли, че става дума за брата на бившия премиер Георгиос Папандреу. Самият той изпрати веднага писмено съобщение със следното съдържание: „Очевидно на планетата Земя съществува и друг Папандреу. Открийте го, за да се зарадва на съвпадението на имената”. В същото време обаче се обърна към службите за финансов контрол и поиска документ, който да удостоверява, че описаният в списъка Никос Папандреу не е той. След това направил свое разследване и открил кой е титулярът на сметката, но не пожела да каже нищо за това. Според източници става дума за един много възрастен човек, бивш директор на компания.

Бившият министър от Нова демокрация Георгиос Вулгаракис и неговата съпруга Екатерини Пелеки, чиито имена бяха изпратени за разследване от компетентната парламентарна комисия не пожелаха да дадат обяснение защо имената им се намират в списъка. Бившият министър просто написа в Туитър: „Кръговете на лъжци, клеветници и дезинформатори се опитват да ми навредят за пореден път, като хвърлят кал във вентилатора”.

В списъка фигурира името на „г-жа Ставрула Кураку - бизнес предприемач”. Името е същото с това на съпругата на някогашния военен и финансов министър от ПАСОК Янос Папандониу, който побърза да отрече, че това е тя. Според бившия министър списъкът може и да е бил подправен, след като в случая е имало намеса и на тайни служби.

Бизнесменът Йоанис Меймароглу е представител на Обновителната  Левица. Той заяви, че развива бизнес дейност в Швейцария и не си спомня да е имал сметка в конкретната банка, без да изключва възможността все пак да е имал преди години.

С списъка се срещат имената на братята Хараламбос и Янис Флоридис – далечно родственици на бившия министър от ПАСОК Георгиос Флоридис. Те имат компания за продажба на месо от 1980, която през 2010 е била сред най-силните компании в Гърция и 100-те най-големи компании за хранителни продукти в целия свят. Единият от братята – Янис Флоридис отказа да коментира присъствието си в списъка: „Няма какво да кажа. Не съм направил никакво нарушение. Всички пари са декларирани”.

Кардиологът Йоанис Лекакис каза, че се е учудил, когато е видял името си в списъка, след като нямал сметка в никоя чуждестранна банка. Преподавателят Йоанис Карайтианос заяви, че е работил в чужбина, но опроверга размера на влоговете си: „Парите са много по-малко и са декларирани”. Хирургът Сотирис Стилоянис – дългогодишен директор на централната атинска болница „Евангелизмос” посоочи: „В момента нямам сметка в конкретната банка. Който намери такава, нека вземе и парите”. Той каза още, че през 1985 продал някакви земеделски площи, които получил в наследство от баща си и парите от продажбата били обложени с предвидените данъци. Преди няколко години върнал парите в Гърция.

Актрисата Ноника Галинеа не пожела да коментира. Дъщеря й Амалия Мутуси, чието име също се намира в списъка също не каза нищо за това.

Бижутерът Андонис Вуракис заяви: „Нямам нищо общо. Вероятно става дума за мой роднина, с който не поддържаме контакти от 16 години. Аз нямам сметки в чужбина. Не съм сигурен, че списъкът е истински. От друга страна в него фигурират имената на хора, за които не е необходимо да ни кажат, че имат пари в чужбина, като например корабовладелците”.

Категории: Политика списък на Лагард титуляри банкови сметки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus