Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кой и как извърши палежа в банка Marfin

15 Октомври 2013 / 11:10:05  GRReporter
935 прочитания

Членове на твърдото ядро на антиправителствени организации са двамата задържани заподозрени, за които се смята, че са извършителите на нападението срещу книжарница Янос и клона на банка Marfin през 2010, при което загинаха трима души, и бе застрашен животът на други 24 души.

Три години след смъртоносното нападение гръцките власти успяха да идентифицират извършителите, които със съдебно решение ще бъдат подведени под отговорност.

Според решението, публикувано във вестник Realnews, един от извършителите на палежа в банката е Теодорос Сипсас, който ще бъде съден за следните престъпления: «предумишлено убийство, извършено в спокойно психическо състояние, в условия на съучастничество и рецидив, за бомбено нападение, в резултат на което е причинена смърт и опасност за хора и чуждо имущество, за създаването и притежаването на взривни механизми, и за непредизвикано унищожаване на чуждо имущество чрез взривяване от маскирано лице».

Като извършител на нападението в книжарница Янос е обвинен Павлос Андреев, който е обвинен в следните престъпления: «опит за убийство, извършен в спокойно психическо състояние, за взрив, който е можел да застраши живота на други хора, за създаването и притежаването на взривни механизми, и за непредизвикано унищожаване на чуждо имущество чрез взривяване от маскирано лице».

Как е извършено нападението срещу клона на банка Marfin

На стр. 29 от съдебното решение е описано, че извършителят Теодорос Сипсас е действал в съучастничество с двама души, като е имал намерение да причини смърт. «Действал е в спокойно психическо състояние, след решение за общи действия с други двама съучастници, и като е знаел, че в двуетажната сграда на ул. „Стадиу“ 23 в Атина, има хора. Единият от неизвестните извършители е счупил стъклените витрини на сградата, а другият е напръскал вътрешността със запалима течност. След това Теодорос Сипсас е хвърлил вътре запалена бомба Молотов, която предизвиква взрив  и впоследствие пожар в сградата, причинил смъртта на Ангелики Папатанасиу, Параскеви Зулия и Епаминондас Цакалис».

Според съдиите, обвиняемият заедно със своите съучастници е имал намерение да убие не само тримата загинали, но и «всички, които се намирали по това време в двуетажната сграда», т.е. 24 души. Фактът, че не е успял не се дължи на неговата воля, а на външни обстоятелства.

Съдиите посочват, че нападенията са били планирани стъпка по стъпка, и е имало цяла група, която е изпълнявала плана, въоръжена с тояги, палки и чукове. Членовете на групата са носели раници, а лицата им са били маскирани. Малко преди нападението групата се среща на ул. „Стадиу“, за да координира действията си.

След това групата се разделя на две части, едната с четирима извършители, които нападат книжарница Янос, а другата, съставена от трима извършители, се отправя към клона на банка Marfin. В тази група е участвала и руса жена, се казва в съдебното решение.

Как е извършено нападението срещу книжарница Янос

Според съдиите, един от членовете на групата, насочила се към книжарница Янос, е разбил витрината с чук, а останалите трима са хвърлили вътре бомби Молотов, които направили на място.

Както е посочено в решението, един от групата е извикал «ще ви изгоря живи» и хвърлил в книжарницата самоделната бомба, а после е залял с бензин един човек, чието име е известно на съдиите. Всичко това става докато хората наоколо се мъчели да го убедят да не хвърля бомбата, защото щял да бъде застрашен животът на хора.

По аналогичен начин е описано и нападението срещу клона на банка Marfin, при което загиват един мъж и две жени, едната от които бременна.

Членове на твърдото ядро на антиправителствена организация са извършителите

Според съдебното решение, двамата извършители са членове на твърдото ядро на антиправителствена организация, които десетки пъти са били привиквани в полицията по време на безредици в центъра на Атина. Освен това имената им са били регистрирани в сводка на Службата за борба с тероризма, тъй като са поддържали тесни връзки с трима души, задържани впоследствие заради участието си в терористичната организация „Огнени ядра“.

 

 

 

Категории: Marfin палеж книжарница Янос задържани терористи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus