Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Костас Караманлис ще се изправи пред комисия за скандала Ватопед

29 Януари 2010 / 10:01:55  GRReporter
1651 прочитания

Бившият министър председател Костас Караманлис най-вероятно ще даде показания пред Комисията, която ще се заеме с разследването на скандала за имуществата на манастира Ватопед. Скандалът избухна по време на управлението на Нова демокрация и в него бяха замесени имената на политици от висш ранг.

Въпреки че г-н Караманлис беше решил да не се явява лично пред комисията, а да изпрати официално писмо, поради острите нападки от страна на членове на Нова демокрация за неговото управление, той заяви, че ще отиде лично пред Комисията в парламента. Що се отнася до скандала „Сименс”, който също разтърси държавата по време на управлението Караманлис, бившият министър председател още не е преценил каква позиция ще заеме.

Г-н Караманлис е явно разтревожен от факта, че все повече членове на Нова демокрация се обръщат срещу него като се има предвид, че допреди няколко месеца са го величаели. Сред тях има поддръжници на настоящия лидер Андонис Самарас, други, които са част от компанията на Дора Бакояни, както и бивши министри и заместник министри от правителството Караманлис, като всеки един има различни ползи и интереси да се обърне срещу него.

Въпреки това, четири дни след публикацията на благодарствено писмо от Косас Караманлис до бившия мениджър на „Сименс” Михалис Христофоракос, в което бившият министър председател заявява благодарността си за подкрепата на неговата партия за „едно ново начало”, от централата на Нова демокрация секретарят Максимос Харакопулос заяви официалната позиция на партията подчертавайки, че всеки може да критикува правителството на Караманлис за грешки, пропуски и забавяне на реформите, но допълни, че „никой не може да се усъмни в моралната непоквареност на бившия министър председател”.

Председателят на парламента Филипос Пецалникос насрочи датите за първите заседания на комисиите, които ще се захванат с разследването на двата скандала. Комисия за разследване на случая „Сименс” ще заседава на 2 февруари като до 17 март ще трябва да излезе първия й доклад. Първото заседание на Комисията за разясняване на сканадала Ватопеди е насрочено за 1 февруари.

 

 

Категории: АктуалноПолитикаВатопедиСименс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus