Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кошмарът с паркинг местата в Атина

20 Май 2010 / 17:05:32  Виктория Миндова
3688 прочитания

Паркирането в центъра на Атина от години насам се превърна в „мисия невъзможна” за граждани и гости на столицата. Независимо от проблемите с бюджета и раздутите разходи на държавни сектор в началото на пролетта бяха назначени още над 500 общински полицаи, които да обикалят столичните улици и да слагат наказателни такси на неправилно паркираните. „Проблемът не е в контрола, а в липсата на координация от страна на общината кои паркинг места могат да се ползват от посетители на центъра на града и кои са за постоянно живеещите в него,” коментира 27-годишният Костадинос, който работи в центъра на Атина, но живее в Глифада.

През миналото лято община Атина взе решение за разпределение и разширяване на местата за паркинг. Със синя линия се отличиха местата за паркинг на живущите в центъра, а с бяла линия местата за почасов паркинг за „гостите” от други квартали, които трябва да попълнят паркинг карта в часовете между девет сутринта до девет вечерта. Така наречените сини места се увеличиха, което затрудни още повече намирането паркинг за останалите граждани. „Какъв е смисълът да се увеличават паркинг местата за живущите в центъра, повечето от които така или иначе имат собствени гаражи,” пита младия Костадинос и пояснява: „Освен това през деня жителите на централните квартали са на работа с леките си коли. Така останалите посетители на центъра трябва да се борят за по-малкото на брой платени парко-места.”

Едно от решенията на този проблем са платените паркинги в столицата. Те са удобно решение, ако неизбежно трябва да ползвате колата си, когато отивате към центъра на града. След проучване на GRReporter се установи, че „солените” цени на охраняемите паркинги много често бутат гражданите към риска евентуално да получат глоба за неправилно паркиране, отколкото да платят между осем и двайсет и пет евро цена за паркинг. Един от евтините паркинги се оказа този на улица Емануил Бенаки и Валтециу 52, който предлага място за паркинг за два часа срещу четири евро. Ако искате да оставите колата си на същия паркинг цял ден, това ще ви струва осем евро, а за денонощие само 15 евро, което се представя като промоционална цена в офертата.  Друг паркинг, който се намира в центъра на града и е удобен да си оставите колата, ако имате работа например на площад Омония е паркинг Атина на улица Марни и Фавиру 2. Престой за три часа ще ви струва 7,5 евро, а ако сте с джип или друга обемиста кола цената е с едно евро по-висока. За всеки допълнителен час клиентът трябва да доплати 0,5 евро. Това са само част от примерите, в които столичани могат да се възползват от „евтини” паркинг места. В зависимост от мястото, което заема съответния паркинг цените могат да достигнат дори до 20 евро на ден.

Гражданите в столицата недоволстват, че пренаселването на града, приливът на коли, съчетани с неадекватната инфраструктура на атинските пътища днес води до всекидневните задръствания и непрестанния трафик. За трудностите по пътищата допринася и навика изграден в обикновения грък да се предвижва основно с леката си кола, от колкото с градския транспорт. „Сутрин в пиков час всички висим по километрични опашки на светофарите, а като се огледате в колите наоколо ще забележите, че във всяка от тях има само по един човек,” коментира с недоволство един таксиметров шофьор за GRReporter. Той разказва за наблюденията си, че в повечето случай когато на някой му се налага да вземе градския транспорт е по-вероятно да чуе чужда реч, от колкото гръцки език. „Това се дължи на факта, че на средностатистическият грък му харесва сам да си се вози, отколкото да се бута в автобуса или метрото сутрин. Ама не става така,” недоволства таксиджията.  

Категории: АктуалноОбществоПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus